Bedrijf laten overnemen? Let op de koper

Verkopende ondernemer heeft onderzoeksplicht
Als je je bedrijf van de hand doet, moet je onderzoek doen naar de achtergrond, betrouwbaarheid en plannen van de koper. Wie zijn bedrijf aan malafide opkopers overdoet, kan ook na de verkoop aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de zaak.
Een businessplan opstellen?
Klik hier
Download een handig sjabloon!
Naar MijnMKB
Bedrijfsovername?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Dat blijkt weer eens uit een recente uitspraak van de rechtbank Oost Brabant, meldt Het Financieele Dagblad. Een consument liet een zwembad aanleggen door een firma, maar al snel bleek dat er slecht werk was geleverd. Hij stelde het bedrijf aansprakelijk.
 

Onderzoeksplicht

De inmiddels nieuwe eigenaar weigerde de schade te betalen en ging later failliet. Er bleek geen administratie te zijn. De rechter onderzocht vervolgens of de oorspronkelijke eigenaar van het zwembadbedijf had kunnen weten dat zijn opvolger zijn verplichtingen niet zou nakomen. Dat bleek niet zo te zijn, maar de ondernemer was wel tekortgeschoten in zijn onderzoeksplicht bij een bedrijfsovername.
 
Zo had de ondernemer de koper van zijn bedrijf nooit ontmoet en ontmoette hij tussenpersonen in hotels of op zijn eigen kantoor, nooit bij de koper. Ook had hij geen businessplan gezien. Met eenvoudig onderzoek had de eigenaar kunnen weten dat de koper bij diverse faillissementen betrokken was geweest. De oorspronkelijke eigenaar moest de schade vergoeden.
 

Business plan

Ook bij eerdere uitspraken van rechters blijkt dat als je geen gedegen onderzoek doet naar je kopers, je nog aansprakelijk gesteld kunt worden voor schulden van je oude bedrijf. "Het  blijkt maar weer eens dat je je bedrijf niet aan de eerste de beste moet verkopen maar dat je eisen moet stellen, zoals een businessplan", zegt advocaat Jeroen Elslo.
 

Tips:

  • Ontmoet de koper een paar keer. Spreek ook bij hem thuis of op zijn bedrijf af.
  • Vraag om een businessplan. Kijk hoe hij verwacht met toekomstige problemen om te gaan.
  • Google je koper. Opkopers die verschillende bedrijven failliet laten gaan, zijn meestal bekend op verschillende internetwebsites.

Hoe regel ik de overname van mijn familiebedrijf?

Ondernemers met familiebedrijf vinden moeilijk opvolger
Ondernemers met een familiebedrijf hebben te maken met een ernstig opvolgingsprobleem. Slechts tien procent van de jongeren met ondernemende ouders...

Bedrijf overnemen biedt grotere overlevingskansen dan bedrijf starten

Interesse in bedrijfsovername neemt toe
Een bedrijf overnemen biedt je grotere overlevingskansen dan een nieuw bedrijf starten, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Vijf jaar na...

Wil je graag je onderneming verkopen?

Tips om je bedrijf zo verkoopbaar mogelijk te maken
Ooit wil je de zaak in goede handen achterlaten. Misschien denk je al over opvolging of verkoop. Hoe zit het dan met de toekomst van je personeel?...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten