Hoe kom ik aan geld voor mijn bedrijf?

Doe je voordeel met de financiële tips van Ruud Hendriks

25 februari 2019

Sparen. Eigenlijk draait het daar allemaal om, bij de zoektocht van een starter naar geld voor zijn onderneming. Knoop de adviezen van schrijver, ondernemer, bestuurder en radio- en televisiepresentator Ruud Hendriks in je oren.

1. Verdoe geen tijd aan je businessplan

Een centimeters dik businessplan is niet meer van deze tijd. "Een van de enige investeerders die zo'n telefoongids op het bureau wil hebben liggen is de bank. En dáár kom je als starter niet meer zomaar aan geld", weet Hendriks. "Tenzij je veel zekerheden of ervaring hebt." Hij adviseert daarom een 'Business Model Canvas' te maken. "Twee A4tjes met de negen belangrijkste elementen van het bedrijf zoals je dat voor ogen hebt. Daar ben je in plaats van een paar máánden, een paar dagen mee bezig. Vervolgens valideer je dat plan, door in gesprek te gaan met potentiële klanten. Blijkt je businessmodel niet aan te sluiten, kun je je Business Model Canvas bijstellen." Scheelt weer een paar maanden werk dat compleet de prullenbak in verdwijnt. 

2. Spaar en bespaar

Voer je plan uit met zo min mogelijk geld van anderen, ook wel 'bootstrapping' genoemd. Spaar! Hendriks: "En zorg dat je elke euro die je niet hoeft uit te geven, ook bespaart. Er zijn zoveel gratis tools en programma's, die net zo goed zijn als betaalde varianten. Gebruik bijvoorbeeld Google HangoutSkype of Whatsapp om te communiceren, in plaats van je telefoon. En zet het gratis Google Analytics in, in plaats van een betaalde tool."

Hendriks: "Stap naar vrienden en bekenden en zeg: 'Jongens, jullie kennen mijn idee. Jullie kennen mij goed, weten hoe slim ik ben, hoe hard ik heb gewerkt. Zouden jullie bereid zijn daar wat geld in te stoppen?'" In het boek I'm Hungry opperen hij en mede-schrijver Patrick de Zeeuw de optie om een vriend aandeelhouder te maken. Waarschuwend: "Hier kleven wel gevaren aan. Juist door die jarenlange relatie denken mensen elkaar echt goed te doorgronden en communiceren ze minder. Het grootste deel van de startende bedrijven eindigt simpelweg door ruzie tussen de eigenaren." Hendriks tipt om eens in de maand met elkaar om de tafel te gaan zitten, eventueel onder leiding van een mediator. Welke zaken spelen er, zijn er irritaties?

4. Zoek het verder

Verdiep je in crowdfunding, het business angels network of een acceleratorprogramma. Allemaal manieren om aan geld te komen. "Je moet een beetje creatief zijn voor deze opties", vindt Hendriks. In het boek I'm Hungry wordt daaraan toegevoegd: "Crowdfunding is bij uitstek geschikt voor creatieve of charitatieve projecten die anders niet tot stand zouden kunnen komen." Daarbij wel de waarschuwing: "Crowdfunding is door het gebrek aan regelgeving en de aard van vragende bedrijven wel riskant. De financiers hebben weinig garanties."

5. Vervolgfinanciering

Heb je eenmaal een beginpotje, dan ben je er nog niet, waarschuwt Hendriks. "Sowieso onderschatten veel starters hoelang het duurt voordat uiteindelijk het geleende geld beschikbaar is. Sommige ondernemers denken dat als je elkaar de hand schudt en je het eens bent over het bedrag, het geld ook snel beschikbaar is. Terwijl het meestal twee tot drie maanden duurt." Ook merkt Hendriks dat veel bedrijven vergeten dat ze met dat eerste beetje geld niet direct naar winst toe groeien. "Denk na over een volgende ronde. Zorg dat je tijdig aan vervolgfinanciering gaat werken en wees eerlijk naar je financiers toe."  

Auteur

Lenneke Arts