Acht kansrijke landen om naar te exporteren

Welke afzetmarkten moet je nu benaderen?

01 december 2017

Jij hebt een kansrijk product en wil dat in het buitenland aan de man brengen. Maar welk land moet je benaderen? Atradius, een organisatie die creditmanagementoplossingen biedt aan exporterende bedrijven, heeft de acht grootste groeimarkten geselecteerd.

Polen

Dit land kent als enige lidstaat van de Europese Unie al zes jaar economische groei. De kredietcrisis heeft geen invloed gehad op Polen. Daarnaast investeert de EU fors in Polen. Als gevolg hiervan groeien de consumentenbestedingen en heeft ook de overheid verschillende grote projecten op het gebied van infrastructuur, milieu en technologie ingezet.

Turkije

Turkije heeft een snelgroeiende economie en biedt een grote afzetmarkt: ruim 75 miljoen inwoners.  Het land is politiek en economisch tamelijk stabiel en heeft verschillende handelsverdragen met de Europese Unie. Verdiep je wel in de Turkse zakencultuur, men gaat pas met je in zee als ze je vertrouwen.

Rusland

De economische vooruitzichten voor Rusland zijn goed, de economie blijft naar verwachting de komende jaren groeien, volgend jaar met 3 procent. Er wordt veel geïmporteerd. Bovendien is Nederland de op twee na grootste investeerder in Rusland. Hoewel de diplomatieke betrekkingen niet altijd even goed zijn, neemt het handelsvolume steeds toe.

Brazilië

Brazilië is de zesde economie van de wereld. De veelzijdige economie zal in 2013 naar verwachting met 4 procent groeien. Daarnaast organiseert het land in 2014 het WK voetbal en in 2016 de Olympische Spelen. Hierdoor is er in allerlei sectoren veel werk te doen.

Mexico

Mexico heeft een open handelseconomie. De EU heeft goede vrijhandelsakkoorden, wat importeren uit en exporteren naar Mexico net zo makkelijk maakt als handel met bijvoorbeeld Canada of Amerika. De economie groeit dit jaar met 1,7 procent. De middenklasse groeit snel en krijgt ook steeds meer mogelijkheden voor krediet.

India

De Indiase economie groeit dit jaar naar schatting 6,5 procent. Daarnaast is het land aan het liberaliseren en komt er steeds meer wet- en regelgeving die handel bevordert. India is groot en divers en heeft behoefte aan van alles, de koopkracht stijgt in rap tempo. Er zijn nog wel veel hervormingen nodig en je moet echt wennen aan de zakencultuur.

Indonesië

Naar schatting groeit de economie van Indonesië dit jaar met ruim 6 procent. De afzetmarkt is groot  (het is qua bevolkingsaantal het vierde land van de wereld) en de koopkracht neemt toe. De inflatie in het land is hoog en dit is een risico, maar dat doet niet af aan het feit dat Indonesiërs steeds meer kunnen kopen.

China

In een lijstje met kansrijke handelspartners kan China niet ontbreken. Met een economische groei van naar schatting dit jaar 7,5 procent en sterk toenemende consumentenuitgaven liggen hier veel kansen. Verdiep je wel in de nationale wet- en regelgeving om vervelende situaties te voorkomen.

Auteur

Marlou Visser