Ondernemer zoekt duidelijkheid

Gevolgen van de begroting voor auto en eenmanszaak

11 maart 2014

Ondernemers zijn op zoek naar houvast en duidelijkheid. Zou ik niet beter een baan in loondienst nemen naast mijn eenmanszaak, hoe zit het nu met de belasting voor mijn auto en van welke fiscale voordelen kan ik nog gebruikmaken in 2014? Vragen waar ondernemers mee worstelen, blijkt uit de maandelijkse MKBarometer.

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Met de MKBarometer bepalen MKB Servicedesk en De Zaak de trends en actuele thema’s voor ondernemers. Deze barometer is opgebouwd aan de hand van het aantal downloads en scanresultaten van ondernemersportaal MijnMKB, telefonische vragen van ondernemers, de meest gelezen artikelen op de platformen van MKB Servicedesk en De Zaak en de ondernemerstopics op social media.

Onduidelijkheid over autobelasting

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe begroting voor mijn rekening voor zakelijk rijden? Bij ondernemers is het onduidelijk of ze volgend jaar nu 0 procent, 4 procent of 7 procent bijtelling moeten gaan betalen. De artikelen over ‘auto en belasting’ op de online platformen van MKB Servicedesk en De Zaak waren dan ook populair in oktober.

Baan zoeken naast bedrijf

Ook de voornemens om de zelfstandigenaftrek af te schaffen hebben geleid tot twijfels bij ondernemers. 'Misschien is het toch niet zo'n gek idee', mijmeren zzp'ers, 'om wat meer zekerheid te zoeken en voor een vaste baan te gaan náást mijn bedrijf'. De vraag ‘Wat zijn de gevolgen voor mijn eenmanszaak als ik deels in loondienst treed?’ is een veelgestelde, blijkt uit een overzicht van de meestgelezen artikelen op MKB Servicedesk. 

Zoektocht naar fiscale voordelen

Uit de download top-5 in MijnMKB blijkt verder dat ondernemers zich voorbereiden op het einde van het fiscale jaar. Het whitepaper ‘Eerste hulp bij belastingzaken’ was deze maand het meest populair van de bijna honderd te downloaden producties die in MijnMKB staan. Het whitepaper helpt (startende) ondernemers bij de aangifte omzetbelasting en winstbelasting, biedt informatie over het afschrijven van bedrijfskosten en geeft tips over aftrekposten. Dat ondernemers zich vanaf oktober verdiepen in fiscale voordelen, blijkt ook uit de enorme interesse voor artikelen over fiscale regels voor het geven van een kerstpakket, in het tijdschrift De Zaak en op de bijbehorende website.

Ondernemer zoekt juridische steun

Financiering blijft een thema waar ondernemers veel vragen over hebben, blijkt uit een overzicht van telefonische vragen die deze maand zijn gesteld aan MKB Servicedesk en De Zaak. De meeste telefonische vragen gingen over fiscale en financiële zaken (28 procent) of over juridische onderwerpen (18 procent). Vooral vragen als ‘Mag mijn verhuurder me uit mijn bedrijfspand zetten?, ‘Wat moet ik doen als mijn klant weigert te betalen?’ en ‘Kan ik mijn privévermogen beschermen tegen een faillissement?’ zijn topics waar ondernemers de telefoon voor grijpen.

Ontslag

Het thema ‘ontslag’ dat vorige maand trending was in de MKBarometer, is ook in oktober een onderwerp dat veel speelt bij ondernemers. Dat is terug te zien op social media, waar ondernemers veel posten over onderwerpen als ‘ontslag’, ‘zieke werknemer’ en ‘tijdelijke contracten’. Andere thema’s die ondernemers bediscussiëren op social media zijn ‘internationaal ondernemen’ (2), ‘wet- en regelgeving’ (3), ‘mvo’ (4) en ‘financiering’ (5).

Auteur

Lenneke Arts