Importeren uit Mongolië, Bolivia en Armenië wordt gunstiger

Speciale handelsvoordelen import aangepast

10 december 2015

De Europese regeling die de import uit ontwikkelingslanden moet stimuleren, APS, is per 1 januari gewijzigd. Hierdoor kun je extra gunstig importeren uit tien landen zoals Armenië, Kaapverdië of Mongolië, maar vervallen ook invoervoordelen voor landen als Brazilië en Maleisië.

E-book 'Eerste hulp bij Internationaal ondernemen'

Aanpassing landen APS

Het Algemeen Preferentieel Stelsel (APS), ook wel bekend als GPC, is onderdeel van het handelsbeleid van de Europese Unie aan ontwikkelingslanden. Invoerders uit de EU betalen verminderde invoerrechten voor ontwikkelingslanden. Per 1 januari 2014 geldt het aangepaste APS, waardoor de meest kwetsbare landen het meest moeten kunnen profiteren van het systeem. Daardoor verandert de lijst met landen die in aanmerking komen voor APS en moet je misschien weer gewone invoerpercentages betalen voor landen waar  je nu onder gunstige tarieven kunt importeren. Brazilië en Maleisië vallen bijvoorbeeld af. Bekijk de nieuwe lijst.

APS+

Het APS+ is een speciale regeling om duurzame ontwikkeling en goed bestuur te stimuleren. Met het APS+ krijgen landen voor meer producten handelspreferenties, vooral op het gebied van textiel en kleding, plantaardige producten en bereid voedsel. Hierdoor kun je onder gunstigere tarieven producten invoeren uit de volgende 10 landen: 

  1. Armenië

  2. Bolivia

  3. Costa Rica

  4. Ecuador

  5. Georgië

  6. Kaapverdië

  7. Mongolië

  8. Pakistan

  9. Paraguay

  10. Peru

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Auteur

Laura Wennekes