Dat is pech, auto weg

Voorkom diefstal van bedrijfsauto en bestelbus

01 augustus 2014

Autodieven hebben het gemunt op bedrijfswagens. In 2013 werden 15 procent meer bestelauto’s gestolen dan het jaar ervoor. Kruip in de huid van de autodief en ontdek hoe jij je auto’s kunt beschermen tegen diefstal.

Lichte bedrijfsauto's (tot 3.500 kg) zijn duidelijk in trek bij criminelen. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) meldt, dat er in 2013 liefst 15 procent meer bestelauto's zijn gestolen dan in 2012, namelijk 2501 tegenover 2180. Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) schat dat 40 procent als compleet voertuig het land uit gaat, veelal richting het oosten. De rest wordt vermoedelijk gestript en als onderdelen verkocht. Een klein percentage wordt omgekat. 

GPS-volgsysteem

Ben jij ook afhankelijk van een of meer bedrijfsauto's van de zaak? Je bent niet de enige. Maar liefst 2501 ondernemers raakten in 2013 hun bedrijfswagen kwijt door diefstal. Dat is een regelrechte ramp. Het werk komt (deels) stil te liggen, je bent gereedschappen en materialen kwijt, en de verzekering keert pas na 30 dagen uit. Sinds een jaar of tien zijn er gecertificeerde auto volgsystemen (ook wel track- & tracesystemen) op de markt. Voor zakelijke gebruikers bieden die verschillende voordelen, zoals rittenregistratie en het live volgen van auto's. Maar de belangrijkste toepassing van zo'n GPS-volgsysteem is diefstalpreventie. En dat is hard nodig.

Neem nu maatregelen

Het afgelopen jaar zaten duizenden ondernemers plotseling zonder bestelauto, met alle gevolgen van dien. Wacht dus niet af en onderneem actie. Werner Postma van AVc: “De systemen die door de fabrikant in een bestelauto zijn gebouwd, vormen amper een barrière voor professionele autokrakers.” Volgens Postma doen ondernemers er goed aan, om VbV-gecertificeerde anti-diefstalsystemen te installeren. VbV staat voor Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, een samenwerkingsverband van schadeverzekeraars.

Kans op terugvinden is groter

Postma: “Een track- & tracesysteem met VbV-keurmerk werkt tweeledig. Ten eerste schrikt het af; de kans op diefstal is gemiddeld ruim drie keer zo klein. Vervolgens neemt de kans dat je auto wordt teruggevonden met gemiddeld ruim een factor drie toe. Gemiddeld, omdat die cijfers afhankelijk zijn van merk en type. Voor bijvoorbeeld Volkswagen Transporters en Mercedes Vito, de meest gestolen bestelauto's, is met name dat eerste effect nog sterker.

Keurmerk

Een GPS- volgsysteem is een kastje dat onzichtbaar in de auto wordt gemonteerd. Het bestaat uit een GPS-ontvanger voor positiebepaling en een zendertje om de locatie door te geven. Postma: “De eerste systemen werkten enkel met GSM. Dat werkte een aantal jaren prima, totdat criminelen het signaal gingen storen met zogenaamde jammers. Systemen die vandaag de dag het VbV-keurmerk krijgen, gebruiken naast GSM nog andere frequentiebanden, bijvoorbeeld VHF. Of ze hebben als extra een alarm dat afgaat als het systeem ‘gejamd’ wordt.”

Kosten

Track- & tracesystemen kun je al voor enkele honderden euro's per auto kopen. Daarbij komen vaak abonnementskosten (10 tot 20 euro per maand) voor het dataverkeer. 

Kilometeradministratie

Veel systemen kun je ook gebruiken voor je kilometeradministratie. Ook kun je controleren of je werknemers zich houden aan een verbod op privégebruik van bedrijfsauto's. Sommige systemen zijn bovendien uitgerust met mogelijkheden voor geofencing. Je kunt dan zelf een gebied instellen waar de auto wel of juist niet mag komen. Zodra de auto de grens overschrijdt, geeft het systeem een alarmsignaal. Handig voor diefstalpreventie, maar ook voor controle op naleving van interne regels.

GPS-volgsysteem is onmisbaar

Kortom: een GPS-volgsysteem is eigenlijk onmisbaar voor ondernemers met bestelauto's. Postma geeft nog een tip aan ondernemers die nog beter willen beveiligen: “Je kunt een gecertificeerde mechanische beveiliging monteren op de versnellingsbak of  stuurkolom. Je moet dan wel een extra sleuteltje gebruiken bij parkeren en wegrijden, maar een crimineel heeft uren nodig om die barrière te overwinnen.”