Verlengde garantie voor je bedrijfsauto: waarom zou ik?

De garantie van mijn bedrijfsauto verloopt, en nu?

10 maart 2014

Als de garantie van je bedrijfsauto verloopt en je wilt het risico op dure reparaties minimaliseren, dan kun je kiezen voor een verlengde garantie. Die kan worden afgesloten bij de meeste merkdealers als het om een nieuwere bedrijfsauto gaat; ook zijn er merkonafhankelijke partijen die verlengde garantie aanbieden voor oudere bedrijfsauto’s. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n garantie?

Als je bedrijfsauto twee jaar oud is, eindigt over het algemeen de garantie die je hebt gekregen bij aanschaf van de auto. Wie een maximale zekerheid wil en geen risico wil lopen op dure reparaties, kan ervoor kiezen om een extra garantie af te sluiten. Dit kan in een dergelijk geval bij een merkdealer. Voor oudere bedrijfsauto’s kun je een verlengde garantie afsluiten bij een universele partij, zoals Autotrust of CarGarantie. Het is wel belangrijk om van tevoren goed te kijken wat wel en wat niet onder de verlengde garantie valt en wat de voorwaarden zijn om een beroep op deze garantie te doen.

Voordelen van een verlengde garantie

  1. Garantie kan worden afgestemd op behoeften

Bedrijven die verlengde garantie aanbieden, geven je vaak de keuze tussen verschillende pakketten. Als je bedrijfsauto bijvoorbeeld een lange garantie op de motor heeft, maar een korte garantie op de carrosserie, dan is het mogelijk om alleen voor het laatste aspect een langere garantie af te sluiten. Ook kun je vaak kiezen voor een 24-uurs mobiliteitsdienst voor auto’s waarbij dit niet (meer) wordt verzorgd door de autofabrikant.

  1. Verlengde garanties dekken dure reparaties en onderdelen

Moderne auto’s zijn een stuk complexer dan vroeger en zitten vol met dure technologie, elektronische systemen en computers. Als zulke systemen stuk gaan, kan het een prijzig verhaal zijn om het probleem op te sporen en te verhelpen. In mechanisch opzicht zijn de hedendaagse auto’s betrouwbaarder dan vroeger, tegenwoordig vormen de elektrische systemen de belangrijkste redenen om voor verlengde garantie te kiezen. Let er dan ook op dat dit gedekt wordt door de garantie die u op het oog heeft en vraag welke zaken niet worden gedekt.

  1. Bij verlengde merkgarantie wordt de hele afhandeling en betaling geregeld

Als je een verlengde garantie aanschaft bij een merkdealer, zijn die over het algemeen duurder dan van een universele partij, maar daar staat tegenover dat dealers al het papierwerk en de betaling regelen zodat je daar geen omkijken naar hebt. Bovendien kun je de werkzaamheden laten uitvoeren bij elke dealer van het merk, bij universele partijen kunnen de reparaties meestal maar bij een beperkt aantal bedrijven worden uitgevoerd.

De nadelen

  1. Verlengde garanties zijn duur

Als je voor een verlengde garantie kiest, neem je eigenlijk een gok. Het is namelijk alleen voordelig als je auto uiteindelijk voor meer geld wordt gerepareerd dan je kwijt bent aan de verlengde garantie. Als je bedenkt hoeveel bedrijven verlengde garantie aanbieden, is het aannemelijk dat deze minder geld aan reparaties uitgeven dan dat ze verdienen met de garantie. Wellicht is het dus ook wel slim om gewoon geld te reserveren voor onverwachte reparaties.

  1. Verlengde garanties dekken niet alle reparaties

De contracten van verlengde garantie zitten vol met kleine lettertjes. Het is dan ook zaak om deze te lezen en goed uit te zoeken wat er wel en niet gedekt wordt. Meestal hebben garantie-aanbieders hiervoor een lijst met uitsluitingen beschikbaar, waarin gedetailleerd wordt vermeld welke onderdelen, systemen en reparaties niet worden vergoed. Vraag deze op en lees deze goed door.

  1. Beperkt aantal reparatiepunten

Als je kiest voor een verlengde garantie die niet wordt verzorgd door een automerk, kan het zo zijn dat een eventuele reparatie maar bij een beperkt aantal door de garantie-aanbieder goedgekeurde bedrijven kan worden uitgevoerd. Dit kan veel tijd en gedoe opleveren.

Conclusie

Samenvattend kunnen we concluderen dat het met verlengde garantie eigenlijk net is als bij een verzekering: je weet niet of je hem nodig zult hebben, maar hij kan je ook behoeden voor onverwachte, dure reparaties. Het biedt dus met name een stukje zekerheid en dat is iets waar veel ondernemers in deze tijden grote waarde aan hechten.