Nieuw pensioenfonds voor zzp'er

Pensioenmogelijkheden zzp'ers uitgebreid

06 september 2018

In 2015 start een speciaal pensioenfonds voor zzp'ers waarmee ook zij straks belastingvrij pensioen kunnen opbouwen. Uit onderzoek van de overheid blijkt namelijk dat zzp'ers weinig sparen voor later. Slechts de helft van de zzp'ers spaart een pensioen van 70 procent of meer van hun jaarinkomen. Een kwart moet het later doen met minder dan de helft van het bruto inkomen.

E-book Eerste hulp bij Groeien

In 2015 start een speciaal pensioenfonds voor zzp'ers waarmee ook zij straks belastingvrij pensioen kunnen opbouwen. Uit onderzoek van de overheid blijkt dat zzp'ers weinig sparen voor later. Slechts de helft van de zzp'ers spaart een pensioen van 70 procent of meer van hun jaarinkomen. Een kwart moet het later doen met minder dan de helft van het bruto inkomen.

"Pensioen staat onderaan het lijstje, eerst maar eens de zaak op orde krijgen", vertelt zelfstandig redacteur Cilla Schot. "Als startende zzp'er heb je vaak nog geen stabiel inkomen. Dan kun je het je niet veroorloven om honderden euro's per maand kwijt te zijn." Zzp'ers kennen bovendien niet de gunstige pensioenregelingen die je in loondienst vaak wel hebt.

ZZP pensioenfonds

Het ZZP pensioenfonds is een initiatief van onder andere zzp belangenorganisatie PZO-ZZP. Esther Raats-Coster, voorzitter van PZO-ZZP: “Deze collectieve pensioenvoorziening is een eerste belangrijke stap naar pensioenborging en is toegankelijk voor alle zzp'ers. De geluiden vanuit de ZZP-doelgroep zijn helder geweest. Men is zich bewust van het belang van het regelen van de oudedagvoorziening, maar daarbij hoort een gedegen voorziening die aansluit bij de wensen van doelgroep. Met deze voorziening spelen wij hier als organisaties op in.”

Gunstig pensioen

Het nieuwe ZZP pensioenfonds wordt beheerd door een van de grootste pensioenbeheerders van Nederland en combineert de voordelen van individuele keuzevrijheid en de kracht van het collectief. Zzp'er die hieraan deelnemen mogen zelf de hoogte van hun premie bepalen en de leeftijd waarop zij met pensioen willen. Daarnaast kan het opgebouwde pensioenvermogen ook worden aangesproken wanneer je langdurig ziek bent. Een ander voordeel is dat de pensioenrechten blijven bestaan. Dat wil zeggen dat je in geval van financiele problemen of schulden niemand aan je pensioengeld kan komen. 

Voor en door zzp'ers

Ook zelfstandig ondernemer Sjaak Zonneveld vindt pensioensparen duur voor zzp'ers. "De rente bij banksparen is slecht en bestaande pensioenverzekeringen zijn voor zzp'ers erg duur", vertelt hij. Daarom start hij samen met drie andere zzp'ers donderdag een crowdfundingcampagne voor BrightNL: het eerste pensioenbedrijf voor en door zzp'ers.

Het bedrijf werkt anders dan een normale pensioenverzekering. BrightNL belegt de inleg van ondernemers met één fonds. Dat moet de kosten laag houden. Voor het beheer betalen de deelnemers een vast bedrag per jaar. Als deelnemer bepaal je zelf hoeveel je spaart en wanneer je pensioen ingaat. Vlak voor je gekozen pensioendatum worden al jouw participaties in het fonds verkocht. Het geld gaat naar een bank of verzekeraar die elke maand het pensioen uitkeert.

Huidige opties

Op dit moment voorzien zzp'ers in pensioen door te beleggen (bijvoorbeeld in een koophuis), mee te doen met het pensioen van hun partner of zelf geld opzij te zetten met de oudedagreserve. Andere opties zijn banksparen of een lijfrentepolis. Dit zijn levensverzekeringen waarmee je kapitaal opbouwt voor je nabestaanden of voor je pensioen. 

Auteur

Claartje Vogel