ZZP pensioen: welke mogelijkheden heb je?

Investeren in je oudedagsvoorziening is fiscaal aantrekkelijk

ondernemer-man-kantoor-tekenen-samenwerken-overleg-zzp

Als zzp’er wil je op een bepaald moment ook van je oude dag kunnen genieten. Maar als je niks regelt, krijg je alleen AOW als je met pensioen gaat. Je bouwt als ondernemer namelijk niet automatisch pensioen op. En alleen een AOW is geen vetpot. Bovendien heb je pas recht op een AOW vanaf je 67ste. Dus als je eerder wilt stoppen, heb je een spaarpotje nodig. Hoe zorg je ervoor dat je als zzp’er toch pensioen opbouwt? Welke mogelijkheden heb je?

Pensioen zzp

Eerst de realiteit: slechts weinig zzp’ers kiezen ervoor om te sparen voor later. De meeste ondernemers investeren niet in hun pensioen. Zzp en pensioen is nooit een geweldige combinatie geweest, waarschijnlijk omdat je dingen zelf moet uitzoeken en regelen. Maar er zijn verschillende regelingen om als zzp’er pensioen op te bouwen. Sterker nog: het is fiscaal heel aantrekkelijk om te investeren in je oudedagsvoorziening. 

Pensioen opbouwen zzp: de mogelijkheden op een rij

Zelfstandig sparen of beleggen

Je kunt ervoor kiezen om geld te beleggen of elke maand een bedrag opzij te zetten op je spaarrekening, zodat je later jezelf maandelijks een bedrag kunt uitkeren. Een spaarrekening betekent dat je altijd bij je geld kunt.

Daarin schuilt ook meteen het gevaar van deze methode, want je komt misschien in de verleiding dat geld ergens anders voor te gebruiken, bijvoorbeeld als het financieel even wat minder gaat. Bovendien krijg je op dit moment nauwelijks tot geen rente meer op spaarrekeningen. Een ander nadeel van deze methode is dat je over vermogen boven € 50.000 (2021) vermogensbelasting moet betalen. 

Lijfrente bij verzekeraar, bank of belegger

Andere zzp’ers kiezen voor een pensioenregeling in de vorm van lijfrente of banksparen. Je betaalt dan premie aan een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling en het geld staat voor een langere tijd vast. Deze premie is fiscaal aftrekbaar in box 1, op de volgende voorwaarden:

  • Je betaalt de premies zelf

  • Je hebt jaarruimte en/of reserveringsruimte

De jaarruimte is het bedrag dat je van de fiscus per jaar mag besteden aan pensioenopbouw. Als je daar gebruik van maakt, investeer je in je pensioen en profiteer je van minder belasting. Bovendien is het gespaarde bedrag vrijgesteld van vermogensbelasting. 

Lees meer over je jaarruimte berekenen

Oudedagsreserve inzetten

Als zzp’er kun je gebruikmaken van de fiscale Oudedagsreserve voor de inkomstenbelasting. Je zet dan elk jaar een deel van je belastbare winst opzij. In 2021 is dat 9,44% van de winst met een maximum van € 9.395.

Over dat deel van de winst hoef je pas later belasting te betalen. Dat levert je een jaarlijkse belastingbesparing op die je kunt gebruiken voor de financiering van je bedrijf. Je houdt de belastingdruk lager en bouwt tegelijkertijd een reserve op voor je oude dag.

Voorwaarden Oudedagsreserve

Om gebruik te kunnen maken van deze voorziening, moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld:

  • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting

  • Je hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt aan het begin van het jaar waarin je aangifte voor de inkomstenbelasting doet

  • Je voldoet aan het urencriterium: je werkt minstens 1225 uur per jaar voor je onderneming

De reserve komt bijvoorbeeld vrij op het moment dat je met pensioen gaat of stopt met je onderneming. Het kan handig zijn om de reserve tussentijds over te zetten naar een pensioenrekening, zodat je er pas bij kunt als je met pensioen gaat. Daarmee voorkom je dat je belasting over de reserve moet betalen op het moment dat het bedrag vrijkomt.

Collectieve pensioenregelingen zzp

Je kunt je als zzp’er ook aansluiten bij een pensioenfonds voor zzp’ers. Bij deze fondsen kun je flexibel pensioen opbouwen. Je belegt als het ware geld en krijgt dat later weer terug. Hoe veel en wanneer, kun je zelf afspreken. Ook bij deze pensioenregelingen heb je fiscale voordelen.

Verplichte pensioenregelingen

Er zijn bepaalde groepen zzp’ers voor wie een verplichte pensioenregeling geldt. Denk daarbij aan beroepen in de gezondheidszorg, zoals huisarts. Ook zijn er bepaalde beroepsgroepen die zich aan moeten sluiten bij een pensioenfonds. 

Voortzetting pensioenregeling

Soms hebben ex-werknemers de mogelijkheid de pensioenregeling van hun werkgever vrijwillig voort te zetten. De premie hiervoor is tot maximaal 10 jaar na het ontslag fiscaal aftrekbaar.

Fiscaal verstandig

Wat voor jou fiscaal de verstandigste manier is om een spaarpotje voor later te maken, kun je het beste met je boekhouder bespreken. Er zijn in elk geval verschillende manieren om als zzp’er pensioen op te bouwen, die allemaal hun eigen (fiscale) voordelen hebben.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.