Rookverbod ook in klein café

Wat betekent dit voor jouw zaak?

17 maart 2020

Op plekken waar mensen werken mag je niet roken. In een kantoortuin van een verzekeraar is een rookverbod eenvoudig uit te voeren. In de horeca is het een ander verhaal. Sinds 2004 is het roken op werkplekken verboden. In 2008 is dit ook doorgevoerd in de horeca. In eerste instantie waren kleine cafés nog uitgezonderd, maar dat is niet meer het geval.

Wat betekent dit in de praktijk?

Door een wijziging in de Tabakswet, geldt een algeheel verbod op roken in de horeca. Ook in kleine cafés zonder personeel mag dan niet meer worden gerookt. Voorheen waren zaken zonder personeel uitgezonderd, omdat zij geen personeel hoefden te beschermen tegen meeroken. Maar van de uitzondering werd misbruik gemaakt, dus mag het roken in een klein café ook niet meer sinds 2014.

Hoe zit het met roken op het terras?

Klanten die op een terras zitten mogen roken. Het terras moet wel minimaal aan één kant open zijn. Een aanbouw met de deuren open wordt niet gezien als een terras, dus dan geldt gewoon een rookverbod. Op een terras in een overdekte publieke ruimte mag niet worden gerookt. Dit is bijvoorbeeld het geval in een overdekt winkelcentrum.

Hoe hoog zijn de boetes?

Bij de eerste overtreding krijg jij als ondernemer een boete krijgen tot €4.500 vanaf 1 april 2020. Bij herhaalde overtredingen loopt de boete stapsgewijs op. De inspectie kan geen boetes opleggen aan bezoekers: de boete is altijd voor de ondernemer. Je kunt de boete eventueel wel verhalen op de roker.

Wat moet je doen als een klant toch rookt?

Als ondernemer wijs je de klant eerst op het verbod. Weigert hij te stoppen met roken, dan kun je hem vragen te vertrekken. Vertoont hij agressief gedrag of weigert hij weg te gaan, dan kun je de politie inschakelen. Als je niets tegen het gedrag van de klant doet, is de boete voor jou als ondernemer.

Auteur

Claartje Vogel