Hoe financier ik een overname?

Interview met Jeroen Brabers | Gestapeld financieren
Hoe kun je de overname financieren van een mkb-bedrijf? Jeroen Brabers, specialist bedrijfsovername van ABN AMRO deelt zijn visie op de markt en geeft tips voor ondernemers. “Gestapeld financieren is het credo.”
Hoe kun jij gestapeld financieren?
Klik hier
Lees het gratis whitepaper
Naar MijnMKB

Gestapeld financieren 

“De wereld is veranderd door de crisis”, weet Brabers. “Voorheen werden veruit de meeste overnames gewoon door de bank gefinancierd. Geen probleem. Maar door de kredietcrisis moeten banken zich aan strengere Europese regelgeving houden en extra eigen kapitaal aanhouden (Basel III). Hierdoor gaan banken meer back to basics en zijn zij voorzichtiger bij overnamefinancieringen voor kleine bedrijven. Tegenwoordig zijn er daarom vaak meerdere partijen nodig om een financiering rond te krijgen. Gestapeld financieren noemen we dat.”


Wie financiert? 

“Bij de meeste overnames van kleine bedrijven moet de verkoper tegenwoordig ook meefinancieren”, weet Brabers. “Dan kan via een Vendor Loan, via een geleidelijke aandelenoverdracht of een earn-out constructie.” Daarnaast noemt Brabers een aantal andere financieringsmogelijkheden waarmee je kunt stapelen. “De bank kiest er vaak voor om de goodwill te financieren met een borgstellingskrediet, waarbij de overheid voor een deel borg staat. Voor de aankoop van machines wordt gekeken naar een operational of financial leaseproduct. En voor debiteuren- en voorraadfinanciering kan factoring een optie zijn. Als dat niet genoeg is, gaan we verder kijken. Denk aan: participatiemaatschappijen, crowdfunders, mezzaninefinanciers en private equity partijen. Het palet aan financiers wordt gelukkig steeds groter, waardoor overnames van mkb- bedrijven toch nog gefinancierd kunnen worden."
 

Voordelen alternatieve financieringen 

"Van oudsher werd voor een overnamefinanciering het eerst bij een bank aangeklopt. Dat is begrijpelijk omdat zij veruit de goedkoopste financieringsbron zijn. Crowdfunding, participatiemaatschappijen, informal investors en mezzaninefinanciering zijn vaak veel duurder. Maar de overnamelening bij een bank dient vaak wel in zo'n 5 jaar te worden afgelost. Ondanks de lage rente, zorgt juist deze aflossing voor een stevige druk op de cashflow waardoor er zeker in de eerste jaren na overname minder geld overblijft voor investeringen in groei of andere overnames. Bij obligaties of crowdfunding zijn aandeelhouders minder geïnteresseerd in constante aflossing en sturen zij veel meer op toekomstige waardecreatie. Een goede mix van financieringsvormen kan dus verstandig zijn.
 
“De bank kan een grote rol spelen bij gestapeld financieren”, zegt Brabers. “Banken hebben kennis van de markt, weten welke partijen geschikt zijn om ook een deel van het risico te dragen. We hebben een netwerk van participatiemaatschappijen,  informal investors, vermogende klanten en hebben contacten met crowdfundingplatformen en kredietunies. Overnamefinanciering is een specialisme, met fiscaal juridische haakjes. Niet een standaard product. De bank heeft daar dedicated specialisten voor. De bank kan daardoor steeds meer de regierol spelen bij gestapeld financieren van een bedrijfsovername."
 

Zelf op zoek naar een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.
 

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

5 vragen over gestapeld financieren

Welke financieringsvormen kun je combineren?
Kleine bedrijven die op zoek zijn naar geld zijn steeds vaker aangewezen op gestapeld financieren. Maar wat is dat precies en hoe werkt het in de praktijk? Expert financiering, Roeland van Dijk, geeft antwoord op 5 prangende vragen. Bekijk de video.
5-vragen-over-gestapeld-financieren-7316140725.png

"We hebben bewust gekozen voor financiering via de bank"

Gestapeld financieren bij bedrijfsovername
Wat komt er precies kijken bij een overname? Hoe kun je een overname financieren? De directeuren van Calpe BV delen hun ervaring.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten