“Ondernemen is leuker als je zeker weet dat je je geld krijgt”

Groei - arm - grafiek

Thomas Toxopeus is letterlijk en figuurlijk een en al energie. Zijn bedrijf New Energy gaat als een speer. Vier jaar geleden zag het er anders uit. Toen vier grote facturen niet betaald werden, ging even het licht uit. Dat zal hem nu niet meer gebeuren.

Als commerciële man had Thomas al de nodige ervaring opgedaan voordat hij met z’n eigen zaak begon. Het basisidee was drukwerk-intermediair, maar al snel legde hij zich toe op boekproductie. Niet dat hij zelf drukt, hij zoekt uit waar hij boek-opdrachten het best in Nederland, Europa of de rest van de wereld kan laten uitvoeren. Oplages variëren van een paar honderd tot tienduizenden. 

Zolderkamer

“Vooral in de beginjaren was het keihard werken. Elke euro moesten we omkeren. Eerst had m’n vrouw nog een inkomen, daar leefden we van. Maar dat viel weg toen zij na anderhalf jaar ook in de zaak stapte. Samen hebben we heel hard gewerkt. We zijn begonnen op een zolderkamer en nu zitten we in een mooi bedrijfspand en zijn er 10 medewerkers.”

“Succes smaakt naar meer. Je hebt eigenlijk niet in de gaten dat je op de top van je kunnen functioneert. In het zesde jaar werden vier grote rekeningen niet betaald. Ik ben daar letterlijk ziek van geworden. Het haalde me volledig onderuit en ik kwam in een serieuze burn-out terecht.”

Prima hersteld

Die klap lijkt alweer lang geleden. Thomas is prima hersteld. “Maar één ding wil ik zeker niet meer: die slapeloze nachten vanwege de angst dat facturen niet worden betaald. Sindsdien werk ik met een kredietverzekering. Het kost iets, maar ik krijg er nachtrust en plezier in het werk voor terug.”

Thomas legt uit hoe het werkt: “We gaan niet gokken ‘welke klant is wel betrouwbaar, welke niet’. Het uitgangspunt is dat we het ondernemersrisico afdekken. Dus komt er een grotere opdracht binnen, dan vragen we dekking. Krijgen we geen dekking dan vragen we de klant vooraf te betalen. Krijgen we wel dekking dan kunnen we een mooi gebaar maken naar de klant: vaak vragen we dan geen aanbetaling. Maar de kern is: veilig ondernemen zonder betalings-stress.” 

Steeds internationaler

Thomas heeft volop groeiplannen. Hij wil zijn boekenconcept uitrollen in Europa. Tegelijkertijd is hij bezig met een nieuw product: bedrukte maatwerkdozen. “We werken steeds internationaler. Niet alleen in buurlanden als België en Duitsland maar ook verder weg. We krijgen ook opdrachten uit de VS bijvoorbeeld. Je kent die klanten niet. Dan is het heel fijn dat je met een internationale partij samenwerkt, die overal in de wereld eigen kantoren hebben."

"We kunnen vragen stellen over hoe we die internationale business het beste kunnen afdekken. Uiteindelijk werkt het in elk land steeds net weer wat anders. Ook krijgen we informatie over de betrouwbaarheid van de bedrijven die bij ons aankloppen. Dat gaat heel vlot; vaak horen we op dezelfde dag nog of ze een dekking afgeven voor een bepaald bedrijf. De manier waarop we schakelen bevalt heel goed.”

Wat vind je van dit artikel?