Pensioen opbouwen voor zzp en dga

Investeren in je oudedagsvoorziening kan fiscaal aantrekkelijk zijn

ondernemer-man-kantoor-tekenen-samenwerken-overleg-zzp

Heb jij al iets geregeld voor later? Je bouwt als zzp’er of dga niet automatisch pensioen op. Als je niets regelt, krijg je dus alleen AOW als je met pensioen gaat. Hoe zorg je ervoor dat je als zelfstandige toch aanvullend pensioen opbouwt? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor zzp’ers en voor dga's.

Pensioen voor zzp’ers en dga's; waarom is het belangrijk? 

Veel zzp’ers en dga’s zijn niet bezig met hun pensioen. Het voelt vaak nog ver weg, terwijl er nu nog zoveel aan de weg te timmeren valt. Toch is het belangrijk om alvast na te denken over hoe je straks met pensioen gaat. In tegenstelling tot wanneer je in loondienst bent, moet je als zzp’er of dga zelf pensioen opbouwen. Als je dit niet doet, moet je genoegen nemen met je AOW, en dit is geen vetpot. Het is namelijk slechts 50% of 70% van het minimumloon (afhankelijk van of je samenwoont of alleen woont).  

Als je comfortabel wilt kunnen leven na je pensioen, is het dus nu al belangrijk om vooruit te kijken. Een goed pensioen helpt je om ook na je werkzame leven financiële zekerheid te hebben. Hoe eerder je begint aan het opbouwen van pensioen, hoe minder je in verhouding per maand opzij hoeft te zetten. Goed om te weten: het regelen van een pensioen als zzp’er of dga kan fiscaal aantrekkelijk zijn wanneer je dit via een lijfrenteregeling, zoals een lijfrentebelegingsrekening of via banksparen doet. Dit kan je belastingvoordeel opleveren, hierover lees je later in dit artikel meer.

Verplichte pensioenregeling voor ondernemers: beroepspensioenfonds 

Voor 9 beroepsgroepen (met name in de zorgsector) waar veel zelfstandig ondernemers in werkzaam zijn, geldt een verplichte pensioenregeling. Op de website van De Nederlandse Bank kun je zien welke beroepspensioenfondsen er zijn. Daarnaast zijn bijvoorbeeld zelfstandige schilders verplicht aangesloten bij het bedrijfstakpensioenfonds voor de schilders. Twijfel je of jij als ondernemer onder een verplichte regeling valt? Neem dan contact op met je vakvereniging.  

Val je niet binnen één van de bovenstaande beroepsgroepen? Dan zul je als ondernemer, zzp’er of DGA zelf voor je pensioen moeten zorgen. Gelukkig zijn daar oplossingen voor! 

Pensioen als zzp’er of dga; waar begin je? 

Wanneer je je aan het oriënteren bent op een pensioen als zzp’er of dga, is het belangrijk om allereerst te inventariseren hoeveel inkomen je eigenlijk nodig hebt na je pensioengerechtigde leeftijd. Wil je graag op dezelfde manier kunnen leven als dat je nu doet, ga je wat soberder leven of wil je juist de bloemetjes buiten zetten? Verwacht je straks minder kosten te maken doordat je hypotheek is afbetaald, of heb je juist meer middelen nodig omdat je wilt gaan reizen? Door nu alvast na te denken over later, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Pensioen opbouwen zzp of dga: de mogelijkheden op een rij 

Als je eenmaal weet hoeveel je nodig hebt, is het belangrijk om je te oriënteren op de mogelijkheden. Je hebt verschillende opties om je pensioenpotje aan te vullen. De ene optie is flexibeler dan de andere. Het is dan ook belangrijk om je goed in te lezen of te laten adviseren door een onafhankelijk adviseur.  

Lijfrente bij verzekeraar, bank, beleggingsonderneming of beleggingsinstelling 

Veel zzp’ers en dga’s kiezen voor een pensioenregeling in de vorm van lijfrente of banksparen. Je kunt dat doen bij een verzekeraar, bank, beleggingsonderneming of een beleggingsinstelling. Het bedrag dat je inlegt of stort (of de premie die je betaalt in het geval van een verzekeraar) staat voor een langere tijd vast. Een voorbeeld is Persoonlijk Pensioen van a.s.r. Dit is een lijfrentebeleggingsrekening waarmee je zelf belegt voor je pensioen. Hierbij heb je de keuze uit drie verschillende fondsen. Er is geen inlegverplichting en je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je inlegt, zo blijf je flexibel. Wel geldt er een maximum inleg: je jaar- en reserveringsruimte. Besef je ook dat je bij beleggen het risico loopt om (een deel van) je inleg te verliezen. Beleggen doe je dus voor de (heel) lange termijn. Dan levert beleggen doorgaans een hoger rendement op dan sparen.

Zelfstandig sparen of beleggen 

Je kunt ervoor kiezen om geld te beleggen op een ‘gewone’ beleggingsrekening. Of om elke maand een bedrag opzij te zetten op je spaarrekening, zodat je later jezelf maandelijks een bedrag kunt uitkeren. Dit is niet hetzelfde als banksparen, daarbij is je geld namelijk voor langere periode geblokkeerd. Bij een gewone spaarrekening kun je altijd bij je geld. 

Daarin schuilt ook meteen het risico van ‘gewoon’ sparen, want je komt misschien in de verleiding dat geld ergens anders voor te gebruiken, bijvoorbeeld als het financieel even wat minder gaat. Bovendien krijg je op dit moment maar weinig rente op spaarrekeningen. 

Let op: als je ‘gewoon’ spaart of belegt, krijg je geen fiscaal voordeel in box 1 bij je belastingaangifte. Deze vorm van vrij vermogen opbouwen wordt ook wel ‘Box 3 sparen of beleggen’ genoemd. Bij een geblokkeerde rekening zoals banksparen of lijfrentebeleggen krijg je dat wel tijdens het opbouwen van je (pensioen)kapitaal. Een ander nadeel van ‘gewoon’ sparen of beleggen is dat je over vermogen boven € 57.000 (2024) vermogensbelasting moet betalen in box 3. Zo moet je dus een deel van je pensioenpotje inleveren bij de Belastingdienst.  

Het voordeel van sparen of beleggen in box 3 is natuurlijk wel dat je altijd bij je geld kunt. 

Voortzetting pensioenregeling 

Soms hebben ex-werknemers de mogelijkheid de pensioenregeling in het pensioenfonds van hun werkgever vrijwillig voort te zetten. De premie hiervoor is tot maximaal 10 jaar na de uitdiensttreding fiscaal aftrekbaar. Als dit kan, bedenk dan wel of dit voor jou als ondernemer een juiste keuze is. Meestal is er niet veel flexibiliteit en moet je bijvoorbeeld een vaste hoge premie afdragen. Bij een lijfrente kun je zelf bepalen wat je inleg is. Overleg eventueel met een adviseur. 

Kosten pensioen zzp of dga 

Hoeveel je betaalt voor je pensioen hangt af van de vorm van vermogensopbouw die je kiest. Wanneer je zelf spaart of belegt krijg je alleen te maken met je bankkosten, beleggingskosten en belasting. Dat geldt ook voor banksparen of lijfrentebeleggen. Bij verzekerde pensioenproducten zoals de lijfrentebeleggingspremie betaal je een premie die afhankelijk is van de aanbieder en de opties die deze aanbiedt. Ook kan deze jaarlijkse kosten voor het beheer van je pensioenbeleggingen in rekening brengen. Sommige aanbieders rekenen ook advieskosten voor het advies dat ze je geven over je pensioen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de complexiteit van je situatie. 

Waarom is een zzp of dga pensioen fiscaal gunstig? 

Aan het begin van dit artikel las je dat het gunstig kan zijn om als zelfstandig ondernemer een pensioen te regelen via een lijfrente. Het kan gunstig zijn omdat je fiscaal voordeel kunt krijgen. 

Zo is het bedrag dat je zelf voor je pensioen opzijzet, aftrekbaar van je inkomen in box 1. Hierdoor betaal je waarschijnlijk minder inkomstenbelasting. Er gelden de volgende voorwaarden:  

  • De rekening is geblokkeerd tot een bepaalde einddatum (lijfrente) 

  • Je betaalt je inleg (of je premie bij een verzekerde vorm) zelf 

  • Je hebt genoeg jaarruimte en/of reserveringsruimte over 

  • Aan het einde van de looptijd moet je een lijfrente-uitkering aankopen met je opgebouwde lijfrente-kapitaal 

De jaarruimte is het maximale bedrag dat je fiscaal voordelig per jaar mag besteden aan pensioenopbouw.  

Hoeveel je terug kunt krijgen, hangt dus af van je persoonlijke fiscale situatie. Houd er rekening mee dat belastingregels in de toekomst aangepast kunnen worden. 

Het bedrag dat je inlegt of stort (of de premie die je betaalt) voor je pensioen via een lijfrente, telt niet mee in box 3 (vermogen), maar in box 1 (inkomen). Zolang je pensioen opbouwt via een lijfrente, is je jaarlijkse inleg (of premie) aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je betaalt pas belasting over je lijfrente-uitkering. Die koop je met je opgebouwde lijfrentekapitaal aan* wanneer de einddatum van de opbouwfase is bereikt. Doe je dat vanaf of na je AOW-datum, dan geldt ook een lager belastingtarief waardoor je mogelijk minder belasting betaalt dan vóór je AOW-datum. 

*Je kunt je opgebouwde lijfrentekapitaal op de einddatum dus niet zomaar vrij opnemen en op je bankrekening laten storten. Als je dat doet, betaal je bijna altijd het hoogste belastingtarief van 52% plus een boete van 20%.  


Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt je inleg (of een deel ervan) verliezen. De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r. 

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.