Dossier Concurrentiebeding

 
maartenmenger.jpg

Concurrentiebeding sinds invoering WWZ

Column Maarten Menger | Alleen in enkel geval nog geldig
Sinds 1 januari 2015 kan een concurrentiebeding alleen nog rechtsgeldig in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden opgenomen als dit noodzakelijk is vanwege een “zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang". Begin dit jaar deed de kantonrechter in Arnhem een uitspraak waarin deze zware toets aan de orde kwam.
maartenmenger.jpg

Mag jouw ex-werknemer zonder concurrentiebeding met je concurreren?

Column advocaat Maarten Menger
Soms begint een voormalig werknemer een eigen bedrijf dat concurreert met de onderneming van zijn ex-werkgever. Als er geen non-concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst staat is dat in principe toegestaan. Maar zijn er ook grenzen aan concurrerende gedragingen?
twitter_logo2.jpg

Vallen tweets onder het relatiebeding?

Houd oud-werknemers op social media in de gaten
Gaat een werknemer bij je uit dienst en heb je hem ooit een relatiebeding laten ondertekenen? Dan bestaat de kans dat hij dat relatiebeding op social media bedoeld of onbedoeld overtreedt. Vallen tweets ook onder een dergelijk beding?
foto Henk van Amerongen 18 4.JPG

Een concurrentiebeding of een relatiebeding?

Wat is het nut van een concurrentie- of relatiebeding?
In veel arbeidsovereenkomsten wordt standaard een non-concurrentiebeding opgenomen. Dat beding beperkt je werknemer om binnen een bepaalde periode of binnen een bepaalde afstand voor een concurrent werkzaam te zijn. Maar aan welke voorwaarden moet zo'n beding voldoen wil het geldig zijn? En wat is het verschil met een relatiebeding?

Waarom zou ik een concurrentiebeding opnemen?

De medewerker die je met veel pijn en moeite hebt opgeleid, stapt over naar de concurrent. Dat wil je niet. Je kunt het proberen te voorkomen door een concurrentiebeding op te nemen in het arbeidscontract. Waar let je op?

VNO-NCW wil concurrentiebeding niet schrappen

VNO-NCW voelt niets voor het uit de wet schrappen van de mogelijkheid van het afspreken van een concurrentiebeding. Dat zegt de werkgeversorganisatie in een reactie op het voorstel dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag heeft gedaan.

Wat is het concurrentiebeding?

Het laatste wat je wilt, is dat een medewerker overstapt naar de concurrent. Je moet een gelijkwaardige vervanger regelen én vertrouwelijke kennis komt bij een ander bedrijf te liggen. Voorkomt dit met het concurrentiebeding.

Actueel in Concurrentiebeding

 

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten