Concurrentiebeding

Hoe ga jij om met concurrentie?

Tips van ondernemers

Concurrentie: ben je er bang voor of leer je er juist van? Ondernemers vertellen over hun kijk op concurrentie en geven enkele praktische tips voor collega-ondernemers.

27 juni 2017

Concurrentiebeding sinds invoering WWZ

Column Maarten Menger | Alleen in enkel geval nog geldig

Sinds 1 januari 2015 kan een concurrentiebeding alleen nog rechtsgeldig in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden opgenomen als dit noodzakelijk is vanwege een “zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang". Begin dit jaar deed de kantonrechter in Arnhem een uitspraak waarin deze zware toets aan de orde kwam.

19 juli 2016

Mag jouw ex-werknemer zonder concurrentiebeding met je concurreren?

Column advocaat Maarten Menger

Soms begint een voormalig werknemer een eigen bedrijf dat concurreert met de onderneming van zijn ex-werkgever. Als er geen non-concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst staat is dat in principe toegestaan. Maar zijn er ook grenzen aan concurrerende gedragingen?

21 november 2013

Vallen tweets onder het relatiebeding?

Houd oud-werknemers op social media in de gaten

Gaat een werknemer bij je uit dienst en heb je hem ooit een relatiebeding laten ondertekenen? Dan bestaat de kans dat hij dat relatiebeding op social media bedoeld of onbedoeld overtreedt. Vallen tweets ook onder een dergelijk beding?

17 september 2013

Een concurrentiebeding of een relatiebeding?

Wat is het nut van een concurrentie- of relatiebeding?

In veel arbeidsovereenkomsten wordt standaard een non-concurrentiebeding opgenomen. Dat beding beperkt je werknemer om binnen een bepaalde periode of binnen een bepaalde afstand voor een concurrent werkzaam te zijn. Maar aan welke voorwaarden moet zo'n beding voldoen wil het geldig zijn? En wat is het verschil met een relatiebeding?

13 september 2013

Wat is het concurrentiebeding?

Zorgen dat je werknemers niet bij de concurrent terechtkomen

Het laatste wat je wilt, is dat een medewerker overstapt naar de concurrent. Je moet een gelijkwaardige vervanger regelen én vertrouwelijke kennis komt bij een ander bedrijf te liggen. Voorkomt dit met het concurrentiebeding.

07 augustus 2012

Waarom zou ik een concurrentiebeding opnemen?

Het concurrentiebeding in het arbeidscontract

De medewerker die je met veel pijn en moeite hebt opgeleid, stapt over naar de concurrent. Dat wil je niet. Je kunt het proberen te voorkomen door een concurrentiebeding op te nemen in het arbeidscontract. Waar let je op?

07 augustus 2012

VNO-NCW wil concurrentiebeding niet schrappen

FNV spreekt van 'struikelblok voor arbeidsparticipatie en mobiliteit'

VNO-NCW voelt niets voor het uit de wet schrappen van de mogelijkheid van het afspreken van een concurrentiebeding. Dat zegt de werkgeversorganisatie in een reactie op het voorstel dat FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag heeft gedaan.

15 december 2009