Vergunningen

Verminder je regeldruk

Aan welke eisen moeten producten voldoen bij export?

Producteisen bij export

Als je goederen wilt exporteren, moeten ze aan verschillende eisen voldoen. Deze eisen kun je grofweg onderverdelen in algemene uitvoerregels, zoals vergunningen, en specifieke producteisen, zoals etikettering.

03 april 2020

Wat is de Wabo?

Wat betekent deze omgevingsvergunning voor mij?

Wil je een reclamezuil voor de deur zetten, een extra kantoorpand bouwen? Om het aanvragen voor vergunningen hiervoor makkelijker te maken, is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ingevoerd.

02 april 2020

Welke regels gelden voor mijn nieuwe bedrijf?

Een overzicht voor startende ondernemers

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Als eerste moet je ergens beginnen, maar waar? Verder kan je te maken krijgen met vergunningen, brandveiligheid, bedrijfshulpverlening en muziek. Waar krijg jij als ondernemer mee te maken? In dit artikel vind je het antwoord.

25 maart 2020

De drank- en horecavergunning

Wanneer moet je die aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor een drank- en horecavergunning moet je aan verschillende verplichtingen voldoen. Welke zijn dat en hoe vraag je een horecavergunning aan?

25 maart 2020

Welke vergunningen gelden voor ondernemers?

Relevante vergunningen voor jou als ondernemer.

Als startende, maar ook als groeiende ondernemer krijg je veel te maken met vergunningen. Van vestigings- en bouwvergunningen tot precariovergunningen (voor buitenreclame) en milieuvergunningen.

24 maart 2020

Wanneer mag mijn terras buiten staan?

Lees de APV

Met een terras kun je nieuwe klanten naar je horeca-zaak krijgen. Toch mag je niet oneindig stoelen bijzetten: daar heb je vergunningen voor nodig.

09 april 2018

Eerste crowdfundingplatform met vergunning is een feit

Geldvoorelkaar.nl is eerste crowdfundingplatform onder toezicht van AFM

Crowdfundingplatform geldvoorelkaar.nl is het eerste platform dat een vergunning heeft gekregen van de Autoriteit Financiële Markten, die toezicht houdt op de financiële marktsector.

06 september 2017

Wat is een gefaseerde aanvraag bouwvergunning?

Een bouwvergunning in gedeelten aanvragen

Als je een bouwvergunning wilt aanvragen, kan dit ook in twee fases. Je hoeft dan niet alle documenten en gegevens in één keer aan te leveren. Vooral een aanrader als je eerst zekerheid wil over het bestemmingsplan.

02 december 2016

Wat is een gebruiksvergunning?

En wanneer moet je hem aanvragen?

Een gebruiksvergunning heb je nodig bij grotere risico’s. In deze vergunning staan voorschriften over onder andere brandpreventie. Vraag een gebruiksvergunning aan bij je eigen gemeente.

14 juli 2016

BLITTS: sneller en goedkoper een bouwvergunning

Innovatieve ondernemers helpen gemeenten en burgers

Een vergunning aanvragen voor een kleine verbouwing is veel te ingewikkeld, vinden Martijn Verbeek en Joris Kleinveld. De ondernemers hebben een efficiënt online programma ontwikkeld voor burgers en gemeenten. In Den Haag is het een succes en steeds meer gemeenten willen meedoen.

28 mei 2014

Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan?

Online aanvraag met eHerkenning

Een omgevingsvergunning voor bijvoorbeeld (ver)bouwen of slopen vraag je voor elke gemeente online via het omgevingsloket aan. Hoe werkt de aanvraag van een omgevingsvergunning?

03 april 2014

Gemeenteregels en vergunningen blijven doorn in het oog van ondernemer

Ondanks beloftes is regeldruk voor ondernemers onverminderd hoog

Gemeenteregels en vergunningen: ze drijven de ondernemer tot waanzin. Ondanks de belofte van de regering om de regeldruk te verminderen, zijn ondernemers veel tijd en geld kwijt aan het aanvragen van vergunningen en het voldoen aan - overbodige - regels.

25 juni 2013

Eindelijk: een bouwvergunning! En dan?

Begin pas zes weken na de bouwvergunning met bouwen

Eindelijk is het dan zover, je hebt je bouwvergunning gekregen. Nu natuurlijk zo snel mogelijk beginnen. Of toch niet? In dit artikel zaken waar je op moet letten vlak voor en tijdens de verbouwing.

25 januari 2013

Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig?

Wat voor soort bouwwerken worden onderscheiden?

Als je een bedrijfspand gaat verbouwen heb je altijd een bouwvergunning nodig. De regering deelt de gebouwen in drie categorieën in.

25 januari 2013

De drank- en horecavergunning: de kroegbaas

Aan welke specifieke eisen moet je voldoen?

Als eigenaar en leidinggevende van een zaak die een drank- en horecavergunning aanvraagt moet je aan een hoop eisen voldoen. In dit artikel worden deze eisen besproken.

15 augustus 2012

Uitrit- en aanlegvergunning

Je eigen terrein verbinden met een openbare weg.

De in/uitritvergunning heb je nodig als je je eigen terrein met de openbare weg wilt verbinden. Als je wilt verbouwen op je terrein en het gaat niet om een bouwwerk, heb je een aanlegvergunning nodig.

15 augustus 2012

Toetsing van bouwplannen

Welke aspecten wegen mee bij het verkrijgen van een bouwvergunning?

Een bouwvergunning krijg je pas als de gemeente vier verschillende aspecten van je aanvraag heeft bekeken. Pas als alle vier deze onderdelen in orde zijn, krijg je de bouwvergunning.

15 augustus 2012

Zes ondernemersvergunningen kunnen op de schop

Persbericht MKB Nederland en EZ

MKB-Nederland en EZ dagen gemeenten uit vergunningen te schrappen MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans en staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken (EZ) stellen gemeenten voor om zes veelvoorkomende vergunningen te schrappen en waar nodig te vervangen door algemene regels. Op aangeven van de Tweede Kamer hebben MKB-Nederland en EZ samen een ‘Ondernemersgerichte APV’ (Algemene Plaatselijke Verordening) laten opstellen. De zes vergunningen kosten ondernemers nu maar liefst 8 miljoen euro per jaar aan administratieve lasten.

16 december 2009

Getoond 1 tot en met 18 van 24 totaal, er zijn meerdere pagina's