Hoe financier ik een overname?

Interview met Jeroen Brabers | Gestapeld financieren

25 februari 2020 2 minuten

Hoe kun je de overname financieren van een mkb-bedrijf? Jeroen Brabers, specialist bedrijfsovername van ABN AMRO deelt zijn visie op de markt en geeft tips voor ondernemers. “Gestapeld financieren is het credo.”

Gestapeld financieren 

“De wereld is veranderd door de crisis”, weet Brabers. “Voorheen werden veruit de meeste overnames gewoon door de bank gefinancierd. Geen probleem. Maar door de kredietcrisis moeten banken zich aan strengere Europese regelgeving houden en extra eigen kapitaal aanhouden (Basel III). Hierdoor gaan banken meer back to basics en zijn zij voorzichtiger bij overnamefinancieringen voor kleine bedrijven. Tegenwoordig zijn er daarom vaak meerdere partijen nodig om een financiering rond te krijgen. Gestapeld financieren noemen we dat.”

Wie financiert? 

“Bij de meeste overnames van kleine bedrijven moet de verkoper tegenwoordig ook meefinancieren”, weet Brabers. “Dan kan via een Vendor Loan, via een geleidelijke aandelenoverdracht of een earn-out constructie.” Daarnaast noemt Brabers een aantal andere financieringsmogelijkheden waarmee je kunt stapelen. “De bank kiest er vaak voor om de goodwill te financieren met een borgstellingskrediet, waarbij de overheid voor een deel borg staat. Voor de aankoop van machines wordt gekeken naar een operational of financial leaseproduct. En voor debiteuren- en voorraadfinanciering kan factoring een optie zijn. Als dat niet genoeg is, gaan we verder kijken. Denk aan: participatiemaatschappijen, crowdfunders, mezzaninefinanciers en private equity partijen. Het palet aan financiers wordt gelukkig steeds groter, waardoor overnames van mkb- bedrijven toch nog gefinancierd kunnen worden."

Voordelen alternatieve financieringen 

"Van oudsher werd voor een overnamefinanciering het eerst bij een bank aangeklopt. Dat is begrijpelijk omdat zij veruit de goedkoopste financieringsbron zijn. Crowdfunding, participatiemaatschappijen, informal investors en mezzaninefinanciering zijn vaak veel duurder. Maar de overnamelening bij een bank dient vaak wel in zo'n 5 jaar te worden afgelost. Ondanks de lage rente, zorgt juist deze aflossing voor een stevige druk op de cashflow waardoor er zeker in de eerste jaren na overname minder geld overblijft voor investeringen in groei of andere overnames. Bij obligaties of crowdfunding zijn aandeelhouders minder geïnteresseerd in constante aflossing en sturen zij veel meer op toekomstige waardecreatie. Een goede mix van financieringsvormen kan dus verstandig zijn.

“De bank kan een grote rol spelen bij gestapeld financieren”, zegt Brabers. “Banken hebben kennis van de markt, weten welke partijen geschikt zijn om ook een deel van het risico te dragen. We hebben een netwerk van participatiemaatschappijen,  informal investors, vermogende klanten en hebben contacten met crowdfundingplatformen en kredietunies. Overnamefinanciering is een specialisme, met fiscaal juridische haakjes. Niet een standaard product. De bank heeft daar dedicated specialisten voor. De bank kan daardoor steeds meer de regierol spelen bij gestapeld financieren van een bedrijfsovername."

Zelf op zoek naar een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.