Wettelijk minimumuurloon: stand van zaken

Minimummaandloon wordt naar verwachting vanaf 1 januari 2024 omgezet naar minimumuurloon

Wat is het minimumloon in 2020

Veel minima gaan er volgend jaar flink op vooruit met de switch van het minimummaandloon naar minimumuurloon. De Eerste Kamer heeft het voorstel inmiddels goedgekeurd. Daarmee wordt de hoogte van het wettelijk minimumuurloon voor iedereen gelijk.

UPDATE: het minimumuurloon gaat definitief in per 1 januari 2024.

Minimumuurloon vs. minimummaandloon

Dat zit namelijk zo: op dit moment ontvangen minima nog een loon dat is gebaseerd op het minimummaandloon. Aan de hand van dat maandloon wordt het minimumloon per uur berekend en vervolgens vermenigvuldigd met het aantal uren dat iemand werkt.

En daar zit nou juist het probleem. Per cao verschilt het nogal of een volledige werkweek bestaat uit 40, 38 of bijvoorbeeld 36 uur. Iemand die valt onder een cao waarin een volle werkweek 40 uren telt, zal omgerekend een lager uurloon ontvangen dan iemand die valt onder een cao die 36 uur als volledige werkweek ziet.

Uitgangspunt: 36-urige werkweek

Vanaf 1 januari 2024 wordt naar verwachting standaard uitgegaan van een 36-urige werkweek, waardoor het minimumuurloon voor iedereen gelijk wordt getrokken. Het maakt voor het vaststellen van het  uurloon dus niet langer uit wat een cao zegt over hoeveel uur een volle werkweek heeft. Kortom, het minimumuurloon zal voor iedereen hetzelfde zijn, ongeacht cao en aantal uren dat iemand werkt.

En dat is vooral gunstig voor minima die onder een cao vallen waarin een 38-urige of 40-urige werkweek wordt gezien als fulltime. Het minimummaandloon wordt binnenkort hoe dan ook door 36 gedeeld, waardoor deze groep recht heeft op een hoger minimumuurloon.

Iemand die onder een cao van 38 uur valt, gaat er 5,5% op vooruit. Minima die werken volgens een cao met 40-urige werkweek gaan er zelfs ruim 11% op vooruit.

Let op: Deze wijziging is definitief, maar de ingangsdatum nog niet.

Minimumloon per 1 juli verder omhoog

Op 1 januari 2023  werd het minimumloon al verhoogd en per 1 juli 2023 volgt een tweede stap. Het minimumuurloon – voor werknemers van 21 jaar of ouder - stijgt naar € 12,79 (bij een 36-urige werkweek). Dat zal dus tot 1 januari 2024 lager uitvallen voor minima die vallen onder een cao waarin een werkweek 38 of 40 uren telt.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.