Goede Vrijdag: verplichte vrije dag of niet?

Hoe zit het ook al weer?

24 december 2021 1 minuten

Op 15 april 2022 is het Goede Vrijdag. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn dicht. Maar hoe zit het ook alweer? Is Goede Vrijdag een verplichte vrije dag of niet?

De Ondernemerskalender

Het antwoord is: nee, Goede Vrijdag is geen verplichte vrije dag. Je bent als ondernemer dus niet verplicht op Goede Vrijdag je onderneming te sluiten of je werknemers vrij te geven. Goede Vrijdag - de dag waarop wordt herdacht dat Jezus terecht werd gesteld - is alleen een verplichte vrije dag voor bepaalde sectoren waarin ambtenaren werkzaam zijn zoals gemeentehuizen. Daarom zijn winkels, zakelijke dienstverleners en ook banken over het algemeen gewoon open. Ook de effectenbeurzen sluiten niet. Scholen mogen zelf bepalen of zij hun leerlingen een dagje vakantie geven. 

Lees ook: de officiële feestdagen van 2022

Koopavond op Goede Vrijdag?

Door de Winkeltijdenwet ben je als ondernemer verplicht om vanaf 19.00 uur je winkel te sluiten op Goede Vrijdag. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven. 

Lang weekend vrij

Het kan zijn dat je werknemers toch graag op Goede Vrijdag vrij willen zijn, zodat ze een lang weekend vrij hebben. Wees hierop voorbereid en zorg voor een goede bezetting van je bedrijf door een planning te maken. 

Hoe zit het met de andere (feest)dagen?

Met de zon die lekker schijnt en de lange weekenden die eraan komen dankzij Tweede Paasdag en andere vrije dagen, begint je personeel nu volop met het maken van plannen voor lange weekendjes weg. Check in het artikel 'Wanneer ben ik wettelijk verplicht mijn personeel vrij te geven?' op welke momenten je werknemers recht hebben op een vrije dag.