MKB winstvrijstelling 2021

Automatisch verrekend voor ondernemers

22 februari 2021

Als ondernemer heb je recht op meerdere aftrekposten voor de belasting. Die zorgen ervoor dat je minder belasting verschuldigd bent. Wanneer is de MKB winstvrijstelling van toepassing? En hoe wordt die berekend?

Vragen over financiën? Stel ze aan onze adviseurs!

MKB winstvrijstelling 2021

De MKB winstvrijstelling verlaagt het winstbedrag waar je belasting over betaalt. Het is een van de aftrekposten waar je als ondernemer altijd recht op hebt. Je hoeft niet aan het urencriterium van 1225 uur te voldoen. In 2021 is de vrijstelling vastgesteld op 14% van de winst.

De Belastingdienst past de vrijstelling automatisch toe bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft deze dus niet aan te vragen. De aftrekpost is alleen van toepassing voor eenmanszaken, maatschappen en vof's.

MKB winstvrijstelling berekenen

Het winstbedrag waarover de vrijstelling wordt berekend moet eerst verminderd zijn met de ondernemersaftrek en de fiscale oudedagsreserve.Tijdens de aangifte inkomstenbelasting wordt dan nog eens 14% vrijgesteld van belasting. 

De overheid heeft bij hoge inkomens een maximum gesteld aan aftrekposten. Bij een inkomen van € 68.507 en hoger mag er maximaal 43% aan aftrekposten worden toegepast. Dat betekent dus dat de MKB winstvrijstelling in die gevallen onder de 14% komt. De belastingaftrek wordt automatisch berekend bij het invullen van de belastingaangifte.

Zelf berekenen

Rekenvoorbeeld

Winst€ 40.000
Zelfstandigenaftrek€ 3.335
(€ 40.000 - € 3.335)€ 36.665
MKB winstvrijstelling: 14% over € 36.665€ 5.133
Bedrag waar belasting over betaald moeten worden: € 31.532

De MKB winstvrijstelling wordt ook berekend als de onderneming verlies draait. Omdat de vrijstelling het fiscale verlies verkleint, kun je minder verrekenen met andere jaren. Dan pakt dan de aftrekpost dus nadelig voor je uit. 

Aftrekposten voor ondernemers

De MKB winstvrijstelling maakt deel uit van een set aftrekposten die de Belasting hanteert als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. De onderstaande aftrekposten dien je zelf aan te geven bij de belastingaangifte. 

Ondernemersaftrek Deze bestaat uit meerdere aftrekposten en is alleen van toepassing als je voldoet aan het urencriterium. 

Investeringsaftrek Om investeringen aantrekkelijk te maken heeft de overheid diverse aftrekposten in het leven geroepen. Het is daarmee voordelig om te investeren in (milieuvriendelijke) bedrijfsmiddelen.  

MKB winstvrijstelling 2020

De vrijstelling was in 2020 en de jaren daarvoor ook 14%. In de periode voor 2012 waren de percentages lager en moest er ook voldaan worden aan het urencriterium. De verhoging naar 14% was het gevolg van de invoering van de Wet uniformering loonbegrip in 2013.

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.