Nieuw ontslagrecht 2020: wat is er veranderd?

Ontslag in 2020, dit moet je weten als werkgever

Nieuw ontslagrecht 2020 wat is er veranderd

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Niet tevreden over een van je medewerkers? Sinds de invoering van de nieuwe ontslagregels (2020) is het een stuk duidelijker geworden wat je moet doen om een werknemer te ontslaan.

Nieuwe ontslagregels 2020

Als je medewerker echt niet goed functioneert of een functie komt te vervallen, is de enige optie vaak ontslag. Vervelend voor beide partijen, maar tot 2020 was dit proces ook nog eens behoorlijk ingewikkeld voor de werkgever. Daarom zijn de regels op 1 januari 2020 aangepast.

Hoe werkte het ontslagrecht vroeger?

Voordat de nieuwe ontslagregels van 2020 ingingen, was het niet eenvoudig om een medewerker te ontslaan. Het UWV of de rechter moest namelijk eerst controleren of je wel aan alle regels voor ontslag voldeed. Dit heette de preventieve toets. Je kwam bij het UWV uit wanneer je iemand wilde ontslaan om:

Je kwam echter bij de rechter uit als het ging om:

  • Diefstal;

  • Een ernstig verstoorde arbeidsverhouding;

  • Werkweigering;

  • Veelvuldig ziekteverzuim waardoor het bedrijf schade heeft geleden.

Als de rechter over het ontslag oordeelde, moest de werknemer aan één van de acht formele ontslaggronden voldoen. Het was niet toegestaan om meerdere redenen voor te leggen. De oude regeling was vrij omslachtig, het was tijd voor nieuw ontslagrecht. In 2020 gingen dan ook nieuwe regels in.

Verandering ontslagrecht 2020

Sinds 2020 mag je de verschillende (kleinere) redenen voor ontslag combineren. De optelsom van deze redenen is dan voldoende voor ontslag. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die werk vaak afraffelt en geregeld te laat komt. 

Los van elkaar zijn dit geen redenen voor ontslag, maar als ze bij elkaar opgeteld worden kun je misschien wel een zaak maken. Deze regeling heet de cumulatiegrond. Je kunt een uitspraak laten doen door de kantonrechter.

Transitievergoeding

De transitievergoeding (ontslagvergoeding) is ook veranderd. Voortaan hebben medewerkers hier eerder recht op, maar krijgen ze minder betaald wanneer ze langer in dienst zijn. Sinds 2020 krijgt iedere werknemer namelijk vanaf de allereerste werkdag een transitievergoeding. De leeftijd en aantal dienstjaren maken geen verschil meer. Iedereen krijgt een derde maandsalaris per gewerkt jaar.

Transitievergoeding berekenen? Check onze tool.

Benieuwd hoe de transitievergoeding is geregeld bij ziekte? Lees er hier alles over.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.