Hoeveel kost het om personeel te ontslaan?

Hoe ontsla je je medewerker zo efficiënt mogelijk?

leaving-office-after-dismissal-ontslag

Juridische ondersteuning bij HR nodig?

Hoeveel een ontslag van een medewerker kost, is situatie-specifiek. Wil je hem ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen of hebben jullie een conflict? Het ene ontslag is een duurdere aangelegenheid dan het andere.

Er zijn tijden waarin je je noodgedwongen of vanuit een toekomstig ondernemersperspectief (bijvoorbeeld uitbreiding en juist bezuiniging) gaat afvragen: in hoeverre heb ik mijn mensen nog in deze personeelssamenstelling nodig? Ga ik met flexibel personeel werken, ga ik mijn organisatie anders inrichten of moet ik juist bezuinigen om het hoofd boven water te houden? Voor welke optie je ook kiest, ontslag is niet iets dat gemakkelijk te regelen is en meestal is het ook niet gratis.

Kosten

Hoeveel het kost om een werknemer te ontslaan, is niet een-twee-drie te zeggen. De kosten van een ontslag zijn afhankelijk van verschillende zaken:

  1. De ontslagreden I: Ontsla je je werknemer vanwege bedrijfseconomische redenen? Dan dien je een ontslagaanvraag in bij het UWV WERKbedrijf. Krijg je een ontslagvergunning, dan maak je geen kosten. Je hoeft je werknemer dan ook geen ontslagvergoeding te betalen. Denkt de werknemer hier toch recht op te hebben, moet hij een procedure starten bij de kantonrechter: een procedure wegens kennelijk onredelijk ontslag.

  2. De ontslagreden II: Ontsla je je werknemer vanwege reorganisatie, een conflict of disfunctioneren? Dan kan het een dure grap worden, omdat je het mogelijk via de kantonrechter uit moet vechten. Je maakt kosten voor de arbeidsjurist die je (waarschijnlijk) inschakelt, voor de procedure voor de beëindigingsvergoeding (ontslagvergoeding) die je je werknemer op last van de kantonrechter mogelijk moet betalen. Deze uitspraak van de kantonrechter is definitief, alleen bij uitzondering kun je in hoger beroep gaan.

  3. De ontslagroute: Ontsla je je werknemer met wederzijds goedvinden? Dan voorkom je procedurekosten en kun je samen met je werknemer tot een creatieve oplossing komen, bijvoorbeeld dat je zijn ww-uitkering aanvult tot 100%: op die manier betaal je een een relatief lage ontslagvergoeding.

  4. De diensttijd van de werknemer: Hoe lang is de bewuste werknemer bij je in dienst? Hoe groter het aantal dienstjaren, des te hoger de kosten van de ontslagvergoeding zullen zijn.

  5. De leeftijd van de werknemer: Hoe oud is de werknemer? Hoe ouder, des te hoger de kosten van de ontslagvergoeding zullen zijn.

  6. De eventuele adviseurs die je inhuurt voor het ontslagproces: Het inschakelen van een P&O-adviseur brengt kosten met zich mee, al zorgt deze er uiteindelijk voor dat je kosten bespaart. Deze adviseur begeleidt ontslagtrajecten en zoekt naar oplossingen, waardoor inschakeling van een - duurdere - jurist niet direct nodig is. Als je er met je adviseur samen niet uitkomt, kun je altijd nog een jurist inschakelen.  

Lees meer over transitievergoeding berekenen.


Speciaal voor de ondernemers met personeel en hun HR-afdeling hebben wij met mkb.law deze pagina opgezet. Op het platform van mkb.law vind je ervaren specialisten die jou kunnen helpen met het regelen van alle arbeidsrechtelijke zaken.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Nieky van Vlerken