Veilig hybride werken, zo doe je dat

Security op de thuiswerkplek en op kantoor

05 augustus 2021

Hybride werken staat voor een combinatie van werken op kantoor en op de thuiswerkplek. Het heeft veel voordelen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Waar moet je op letten?

Bescherm bedrijfseigendommen

Wanneer je medewerkers zowel thuis als op kantoor aan de slag gaan met hardware van de zaak, is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Het is dan ook slim om je medewerkers bij het overhandigen van deze spullen een contract te laten tekenen met de gebruikersvoorwaarden. Hierin kun je bijvoorbeeld afspreken dat schade door nalatigheid zelf wordt betaald en diefstal of verlies van een apparaat direct wordt aangegeven.

Focus op security

Binnen de muren van je kantoor kan de IT-afdeling op een relatief eenvoudige manier apparaten beheren en beveiligen tegen cybercrime. Als veel medewerkers regelmatig thuis werken, is dat een stuk lastiger. Spreek in elk geval af dat je werknemers alleen op laptops van de zaak werken, je hebt namelijk geen zicht op de beveiliging van hun eigen apparaten. Benadruk ook het belang van updates en geef regelmatig voorlichting over digitale veiligheid.

Wees alert op het delen van data

Op afstand samenwerken is ontzettend handig, maar leidt er ook toe dat data soms online moet worden gedeeld. Wanneer het noodzakelijk is om gegevens te delen met collega’s of klanten, is het belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Dus niet via Whatsapp of de mail, maar bijvoorbeeld met behulp van een samenwerkingstool als Microsoft Teams. Door gebruik te maken van multifactor authenticatie, wordt voorkomen dat data bij de verkeerde persoon terecht komt.

Let extra op in publieke ruimtes

Als je medewerkers regelmatig op een openbare plek werken, zoals in een café of in het openbaar vervoer, is het nog belangrijker om voldoende aandacht te besteden aan veiligheid. Spreek af dat er geen gevoelige gesprekken worden gevoerd in het openbaar, ook niet met een koptelefoon. Zo kan er niet per ongeluk meegeluisterd worden door derden. Contact maken met openbare hotspots is ook een slecht plan. Deze zijn eenvoudig te kraken door hackers.

Neem ook het risico op visual hacking serieus. Hierbij kijkt een voorbijganger of buurman mee op het scherm van een van je medewerkers. Hierdoor kan bedrijfsgevoelige data ongemerkt in verkeerde handen vallen. Om dit te voorkomen, kun je overwegen om je medewerkers laptops met een privacyscherm te geven. Met een druk op de knop kan alleen de medewerker zelf zien wat er op het scherm staat.

Tip: Bekijk ook deze acht actiepunten voor veilig hybride werken.