Hemelvaartsdag: vrije dag of niet?

Mag ik als ondernemer mijn onderneming geopend houden?
Donderdag 10 mei is het Hemelvaartsdag. Vrije dag voor je personeel, of toch niet? Overheidsinstellingen zijn op deze dag gesloten. Maar moet jij als ondernemer ook je deuren sluiten?
Download de checklist verlof toekennen
Klik hier
En controleer de verlofrechten van je personeel
Naar MijnMKB
Leg regels over verlof goed vast in een personeelshandboek
Klik hier
Je vindt een voorbeeld in MijnMKB!
Naar MijnMKB
Hemelvaartsdag is in Nederland een officiële feestdag. Daarmee is Hemelvaart een vrije dag voor je werknemers. Toch betekent dit niet dat je als ondernemer verplicht bent je onderneming gesloten te houden. En het staat je vrij om je personeel te vragen om te komen werken. Raadpleeg wel eerst de cao-bepalingen van je personeel. Vaak hebben werknemers bij het werken op een Hemelvaartsdag (vrije dag) recht op een extra vergoeding.
 

Openingstijden

Vaak openen winkels en supermarkten op Hemelvaartsdag gewoon hun deuren. Het verschilt per gemeente tot hoe laat je open mag blijven. Controleer dit altijd van te voren op de website van jouw gemeente.

Vrijdag vrij

Veel ondernemers laten hun personeel de vrijdag na Hemelvaart een vrije dag opnemen. Veel mensen hebben dan een lang weekend. Beslis dus van tevoren of het nodig is om die vrijdag open te gaan of dat je je personeel verplicht vrij geeft. Misschien willen veel van je werknemers graag deze dag vrij nemen en kom je in de problemen met de bezetting.


Belastingdienst

Ook de Belastingdienst geeft het personeel verplicht een lang weekend vrij. Zodoende zijn de Belastingdienst en de Belastingtelefoon op Hemelvaartsdag en de drie dagen daarna niet bereikbaar.

 

Dossiers

Goede Vrijdag: verplichte vrije dag of niet?

Hoe zit het ook al weer?
Op 19 april 2019 is het Goede Vrijdag. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn dicht. Maar hoe zit het ook alweer? Is...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten