Wat is een pre-exit?

Voortijdige bedrijfsovername

04 februari 2019

Bij een pre-exit verkoop je alvast een deel van je aandelen aan een investeerder, terwijl je zelf de baas blijft. Dit kan een goede oplossing zijn als je eigenlijk meer zin hebt om met een nieuw project te beginnen, maar er nog niet klaar voor bent om je bedrijf helemaal te verkopen.

Vragen over overname? Bel 088-6520050

Hoe werkt het?

Het mooie aan een pre-exit is dat je zelf de baas blijft over je bedrijf, maar tegelijkertijd een deel van je zakelijk vermogen veilig stelt. Voor een pre-exit heb je een goed lopend bedrijf nodig. Anders zal het erg lastig worden om een goede investeerder te vinden. Samen met die investeerder richt je een holding op, die volledig eigenaar wordt van het bedrijf. Het is gebruikelijk om een groeiplan op te stellen zodat kan worden toegewerkt naar een echte exit binnen vijf tot zeven jaar.

In deze vijf tot zeven jaar ga jij samen met de investeerder toewerken naar groei. Zo levert je bedrijf meer op als je het uiteindelijk echt verkoopt. Hoewel je bij een pre-exit zelf de baas blijft, heeft de investeerder natuurlijk wel inbreng. Zorg er dus voor dat je een investeerder vindt die bij jou en je bedrijf past. Je moet het uiteindelijk samen eens worden over de koers van je onderneming.

Waarom is de pre-exit nu zo populair?

Aan de ene kant is de crisis verantwoordelijk voor het toegenomen aantal pre-exits. Voor de investeerders is een pre-exit namelijk aantrekkelijk omdat het risico veel lager is dan op de beurs. De ondernemer blijft namelijk de grootste aandeelhouder en betrokken bij het bedrijf. Aan de andere kant speelt is de kortere levensduur van veel ondernemingen een rol. Vooral internetbedrijven hebben een korte levenscyclus, waardoor vroeg sturen op verkoop meer voor de hand ligt.

Wat zijn de nadelen?

Uiteraard kleven er ook nadelen aan een pre-exit.

  • Je moet de investeerder volledig inzicht geven in je onderneming. Niet iedereen zit daarop te wachten.

  • Als je na de groeiperiode besluit toch verder te gaan met je onderneming, terwijl je investeerder wil verkopen, heb je een probleem. Je zou wel kunnen overwegen om het bedrijf volledig terug te kopen.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.