Hygiëne bij griep

Zo houd je personeel gezond

13 juli 2017

Uw medewerkers vallen met bosjes om door de griep? De volgende hygiënetips houden het probleem zo klein mogelijk.

Tips voor gezond en vitaal personeel!

Zodra een echte griepgolf de kop opsteekt, merk je dat meteen aan het verzuim. In de piek van een epidemie kan dat oplopen tot maar liefst 30% verzuim. Wie een aantal regels in acht neemt, komt doorgaans binnen relatief korte tijd weer van de griep af.

Besmettelijk

Voor werkgevers is het belangrijk maatregelen te nemen die het verzuim zo veel mogelijk beteugelen. Uw personeel zit relatief dicht bij elkaar, wat de besmettelijkheid in de kaart speelt. 

Daarom een aantal eenvoudige hygiënetips, die je niet goed en vaak genoeg kunt delen met al je medewerkers (ook voor bij hen thuis!). Verspreid ze per mail, licht ze (persoonlijk) toe op de werkplek en hang op relevante plekken, zoals de wasbak, herinneringen op.

Netjes niezen

Hoest en nies netjes. Houd een zakdoek of hand voor de mond bij niezen of hoesten of hoest in uw handen of elleboogplooi. Hoest of nies niet in de richting van een ander.

Gebruik een zakdoek maar één keer. Gebruik het liefst papieren zakdoeken. Gooi deze na gebruik weg.

Was de handen. - voor het eten; - na het hoesten, niezen of snuiten. Droog de handen daarna goed af.

Maak goed schoon, vooral deurknoppen, kranen en trapleuningen. En voor uw medewerkers thuis: beddengoed en stoffen speelgoed moet regelmatig gewassen worden. Via deze voorwerpen kunnen griep- en verkoudheidsvirussen zich makkelijk verspreiden.

Ventileer de ruimten goed. Denk dan thuis aan de woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters open of zet het raam op een kier.

Komt de bezetting van je onderneming door een griepgolf echt in gevaar, lees dan hier wat je kunt doen om de continuiteit te waarborgen.

Auteur

Frank van Rutten