Mobiel werken levert meer op dan tijdbesparing!

Wist je dat je er nog veel meer voordelen zijn?

25 juni 2019

Op locatie bij je klant een presentatie houden, onderweg alvast die offerte versturen, op kantoor overal probleemloos je laptop opladen en thuis de mail afhandelen. Jij weet allang hoe handig en tijdbesparend mobiel werken kan zijn. Maar wist je dat je er nog veel meer voordelen, inclusief grote kostenbesparingen, mee realiseert?

Eerste hulp bij Digitaliseren

Minder ziekteverzuim

Ten eerste vinden werknemers mobiel kunnen werken een zeer belangrijke arbeidsvoorwaarde, en dit geldt al helemaal voor de Millennials die momenteel de werkvloer bestormen. Op die manier kunnen ze – net als jij allang doet - werk en privé beter combineren. Dit leidt weer tot meer tevredenheid onder je medewerkers en daardoor tot minder ziekteverzuim. 

Meer productiviteit

Werknemers die (voor een deel) zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken zijn productiever. Ze kunnen hun werkdag namelijk efficiënter indelen en bijvoorbeeld ook ’s avonds of in het weekend nog even dat mailtje versturen. Ze zijn misschien minder fysiek aanwezig op de werkplek, maar gebruiken hun tijd stukken beter. Op kantoor rondhangen is immers minder productief dan in de trein of in de tuin de laatste rapportages doornemen. 

Goed voor het milieu

Als iedereen 1 of 2 dagen per week thuis werkt en 20 procent van de zakelijke afspraken vervangt door teleconferenties, dan vermijden we jaarlijks 1,3 en 1,7 Megaton aan CO2 uitstoot. 

Op deze manier draagt mobiel werken ook bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Goed voor je bedrijfsimago! 

Meer tevreden klanten

Mobiel werken leidt ook tot meer tevreden klanten. Je bedrijf is immers beter bereikbaar als jij en je medewerkers ook buiten de standaard kantooruren de telefoon opnemen en mailtjes beantwoorden. Klanten waarderen dit omdat ook zij flexibel werken.

Minder kantoorkosten

Als je medewerkers zo nu en dan thuis of elders dan op kantoor werken, heb je minder kantoorruimte nodig. Simpel. HP bespaarde bijvoorbeeld enkele jaren geleden 8 miljoen euro door twee kantoorpanden in Nederland samen te voegen en tegelijkertijd het nieuwe werken in te voeren. Reken maar uit hoe dat kan: een gemiddelde werkplek kost 10.000 euro per maand. Daaronder vallen de huisvestingskosten, energiekosten, ict-kosten, verzekeringen en schoonmaakkosten. Minder vierkante meters werkplek kan dus aanzienlijke besparingen opleveren. Maar ik moet mijn mensen toch van ‘arboproof’ thuiswerkapparatuur en – meubilair voor zien denk je nu? Dat kost gemiddeld 500 euro. Eenmalig. Overtuigd? 

Besparen op (het beheer van) devices

COPE (Corporate Owned Personally Enabled) heeft een aantal voordelen: het bedrijf schaft de apparatuur aan (en krijgt daardoor vaak bulkkorting) en daar komt bovenop dat je aanzienlijk bespaart op je beheer en security. 

Kosten besparen op softwarelicenties

Wil je nog meer kosten besparen, vervang dan zo snel mogelijk al je losse softwarepakketten door Software as a Service (SaaS). Voor een vast bedrag per maand per gebruiker haal je alle benodigde programmatuur en licenties in huis en zijn je updates automatisch gewaarborgd. 

Begin met een mobiliteitsstrategie

Dat mobiele werken klinkt je natuurlijk als muziek in de oren met alle voordelen die het biedt. Ga echter niet over één nacht ijs, helemaal niet als je meerdere werknemers hebt. Bereid deze werknemers vooraf goed voor. Dat begint met communicatie. Vertel iedereen waarom je over wilt gaan op mobiel werken en wat de voordelen daarvan zijn. Maak vervolgens goed duidelijk wat deze manier van werken in gaat houden voor jullie en wat er per individuele medewerker verandert. Alleen als mensen begrijpen waarom er iets verandert en de voordelen van de overstap zien, zijn ze enthousiast te krijgen en staan ze achter de wijzigingen. 

Neem daarom de tijd om vragen van je mensen te beantwoorden en luister naar hun ideeën. Ben je eenmaal zo ver dat flexibel werken mogelijk is, geef je werknemers dan de tijd om aan de nieuwe manier van werken te wennen. Echt, ze gaan enorm positief zijn als ze de voordelen eenmaal zelf ervaren, maar de menselijke natuur is nu eenmaal wars van verandering. Accepteer dit en houd er rekening mee. Voer het aantal thuiswerkdagen dus langzaam op, organiseer oefensessies om de nieuwe mobiele devices door en door te leren kennen en nodig bijvoorbeeld een externe coach in die mensen enthousiast maakt voor de veel betere balans tussen werk en privé waarvan ze straks profiteren.