Ecologische voetafdruk verkleinen: hoe doen kantoren dat?

12 juli 2019

Met alle maatschappelijke initiatieven om het milieu te sparen, kunnen werkgevers in de MKB-sector eigenlijk niet achterblijven. Helaas gaan nog niet alle ondernemingen spaarzaam om met onze leefomgeving. Zo sieren verlichte winkelpanden nog vaak het straatbeeld - sfeervol, maar totaal niet duurzaam – en slingeren er in een gemiddelde kantoortuin grote hoeveelheden paperassen rond. Zonde, en bovendien doet het afbreuk aan het imago van een bedrijf. Een groen kantoor streeft ernaar zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar hoe doe je dit precies?

Zet apparaten en verlichting uit

Hoe vaak gebeurt het niet dat computers verkeerd worden afgesloten of lampen elke nacht weer blijven branden? Voorkom sluipgebruik en laat apparaten niet staan op de stand-by stand. Verstandig is om enkele apparaten in het pand op een timer te zetten. Zo is er geen omkijken naar en wordt er tegelijkertijd energie bespaard.

Gebruik van duurzame en recyclebare grondstoffen

Duurzaamheid en hergebruik gaan hand in hand. Tijdens beurzen en congressen zien we vaak naambadges op stijlvolle pakken en chique bloezen. Handig om te weten wie je voor je hebt bij zulke netwerkevents. Maar denk eens aan al het papier dat hieraan verloren gaat. Herbruikbare naambadges zijn een antwoord op deze vorm van papierverspilling. Door de gebruiksvriendelijke Design Cloud Software van Uniqprint is ontwerpen een simpel klusje. Naamplaatjes weggooien hoeft niet meer met de naambadges van Uniqprint.

Klimaatneutraal printen

Naambadges printen kan klimaatneutraal. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Tóch zijn er manieren om dit voor elkaar te krijgen. Maar liefst één vijfde van het gekapt oerwoud is bestemd voor papierproductie. Om de CO2-voetafdruk te verkleinen en de biodiversiteit in de bossen te behouden is het verstandig om printpapier met een PEFC of FSC logo te gebruiken. Het liefst in combinatie met het keurmerk TFC, wat staat voor papier dat chlorinevrij is. Verder is het aan te raden zo min mogelijk te printen. Als er toch printjes uitgedraaid dienen te worden, doe dit dan dubbelzijdig en gebruik zuinige lettertypes, zoals Calibri, Verdana en Arial, waarbij zo min mogelijk inkt wordt gebruikt. 

Duurzame inkt

Werk zo veel mogelijk digitaal en print alleen wanneer nodig. En dan het liefst met milieuvriendelijke inkt. Steeds meer merken produceren inkt dat de uitstoot van schadelijke gassen bij de productie van inkt aanzienlijk verkleind. Een andere optie zijn gerecyclede cartridges.  

Afval scheiden

Privé is afvalscheiding iets wat we al langer doen, dus waarom zouden we dit laten in een onderneming? Het is de meest simpele manier om bewust met het milieu om te gaan 

Gebruik zuinige apparaten 

Een andere manier om meer winst te generen voor mens, milieu en maatschappij is om zoveel mogelijk apparaten met minimaal energielabel A++ aan te schaffen. Alle apparaten onder dit label worden niet meer bestempeld als energiezuinig. 

Reizen

Afspraken buiten de deur zijn voor veel mkb-bedrijven onoverkomelijk. Congressen en meetings zijn voor sommige ondernemingen een dagelijkse bezigheid. Probeer zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen, om de co2 -uitstoot te verkleinen, of carpool bij moeilijk te bereiken plaatsen. Een groen bedrijf investeert in (elektrische) fietsen zodat werknemers aanzienlijk minder bijdragen in co2-uitstoot bij korte afstanden.