Slimme tips voor thuiswerken met personeel

Tips voor thuiswerken

20 april 2020

Thuiswerken heeft veel voordelen, maar je komt als werkgever ook voor een aantal uitdagingen te staan. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gemotiveerd blijven? Ga aan de slag met deze tips voor thuiswerken.

Word lid van MKB Servicedesk

Whitepaper 'Eerste hulp bij verzuim verlagen'

Tips: thuiswerken met een plan

De meeste teams werken op kantoor ook al met een planning, deze kunnen ze vaak nog steeds aanhouden, met eventuele aanpassingen. Aan jou en je managers de schone taak om deze planningen te bewaken.

Dit kan door aan het begin en einde van de werkdag even met het team in te checken door middel van videoconferencing. Vraag aan je medewerkers om elke dag voor de ochtendmeeting een to-do lijstje te hebben om te bespreken. Aan het einde van de dag bespreek je welke punten zijn behaald en welke zijn blijven liggen.

Vertrouwen is het sleutelwoord

Sommige ondernemers maken zich zorgen of hun medewerkers wel echt aan het werk zijn. Je kunt tenslotte niet even langslopen. Onthoud dan dat de meeste mensen deugen en het beste met je bedrijf voorhebben. Je hebt niet voor niets deze mensen aangenomen. 

Stuur dus op output in plaats van aanwezigheid en spreek met je personeel af dat je niet constant gaat controleren wat ze aan het doen zijn. Dat kost jou ook een stuk minder werk en stress.

Plan bewuste pauzes

Het is niet realistisch om te verwachten dat je medewerkers zich acht uur lang non-stop concentreren op werk. Op kantoor wordt immers ook geregeld een pauze genomen in de vorm van een praatje of snack.

Toch zullen sommige medewerkers de druk voelen om constant productief te zijn. Als werkgever is het dus goed om nadrukkelijk aan te geven dat het toegestaan is om een pauze te nemen. Vergeet ook niet om deze tips voor thuiswerken ook met je medewerkers te delen.

Thuiswerken: tips voor een gezonde thuiswerkplek

Om fit te kunnen blijven werken, is het belangrijk dat een thuiswerkplek aan bepaalde voorwaarden voldoet. Wist je dat de arbo-regels ook hier van toepassing zijn? Zo moet je bijvoorbeeld zorgen voor een:

  • Verstelbaar bureau

  • Geschikte bureaustoel met in te stellen leuningen

  • Een goede laptop met ergonomisch toetsenbord en muis

Doe je dit niet, dan kan een medewerker klachten aan de rug, nek of handen krijgen. Hiervoor kun je zelfs aansprakelijk gesteld worden. Neem deze tips voor thuiswerken dus niet voor lief.