Betrouwbaar incassobureau nodig?

Je vindt er eentje met deze checklist
Negatieve incassopraktijken zijn vervelend voor de consument èn voor jou als ondernemer. Met deze checklist kun je eenvoudig(er) een betrouwbaar incassobureau kiezen.

Foute private incassobureaus komen geregeld in het nieuws. Consumenten worden onder druk gezet, er worden te hoge tarieven gerekend of er gebeuren andere dingen die niet horen bij fatsoenlijk incasseren. Met deze checklist kun je voortaan het kaf van het koren scheiden.

Negatieve incassopraktijken zijn vervelend voor de consument èn voor de ondernemers die die bureaus hebben ingehuurd. Die bureaus handelen immers in hun naam.

Incassoregister

Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) heeft daarom een wetsvoorstel ingediend voor een incassoregister. Incassobureaus kunnen daarin alleen worden opgenomen als zij aan toelatingseisen voldoen. Dat register maakt dat jij als ondernemer straks een goede keus kunt maken.

Eenvoudig(er) een betrouwbaar incassobureau kiezen

Het kan zo’n twee jaar voordat de wet in werking treedt en zo’n incassoregister in de lucht is. Tot die tijd kun je met onderstaande checklist van het ministerie van Justitie en Veiligheid en MKB-Nederland eenvoudig(er) een betrouwbaar incassobureau kiezen.

Checklist betrouwbare incasso

3 ondernemerstips voor een betrouwbare incasso:

  1. Bekijk in ieder geval de website van een incassobureau en doorgrond hoe het bureau werkt. Een incassobureau moet transparant zijn over de werkwijze en de daaraan verbonden kosten. Vraag een referentie of vraag naar ervaringen van anderen in je netwerk. Kijk online of op social media of er klachten zijn over dit incassobureau.
  2. Plan een intakegesprek met het incassobureau dat je op het oog hebt en zorg ervoor dat je opdracht jouw precieze wensen en behoeften omvat. Ga tijdens het gesprek na of het incassobureau bij jouw wensen en behoeften en en die van je onderneming past en stel vragen: a. vraag hoe het bureau werkt b. wat de duur is van de buitengerechtelijke incassoprocedure (dit zijn alle werkzaamheden die zonder tussenkomst van een rechter plaatsvinden) c. hoe het bureau gaat communiceren met de niet-betalende klant en d. hoe jij wordt geïnformeerd over het verloop van de incassoprocedure
  3. Zorg dat je inzicht krijgt in de opbouw van de vordering. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten die je niet-betalende klant moet betalen, wat zijn jouw kosten als er niet of slechts gedeeltelijk wordt betaald en hoe zit het met jouw kosten en die van je klant op het moment dat je de openstaande factuur overdraagt aan het incassobureau en jouw klant alsnog de openstaande factuur betaalt?

Kortom: doe goed onderzoek, controleer de kosten en maak duidelijke afspraken!

Bron: Infoblad Koninklijke Vereniging MKB-Nederland, oktober 2019


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Downloads

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten