Helder overzicht van je bedrijf?

Gebruik een business canvas

06 januari 2020

Een business canvas is een goed hulpmiddel om een helder overzicht te krijgen van je bedrijf. Tijdens het invullen neem je jouw bedrijfsstrategie, de markt en je klanten onder de loep en zet je kort en krachtig jouw businessplan op papier.

E-book 'Eerste hulp bij Starten'

Je kunt een bedrijf opzetten met een canvas model, maar het ook gebruiken om te evalueren. Er zijn verschillende business canvassen die je kunt gebruiken.

Business Model Canvas

Het bekendste business canvas is het Business Model Canvas van Alexander Osterwalder. Dit canvas bestaat uit negen bouwstenen die alle aspecten van je bedrijf omvatten. Ga je het Business Model Canvas gebruiken, dan kijk je naar de sterke en zwakke punten van jouw organisatie, naar je product, de wensen van klanten en jouw waardepropositie. Door het canvas in te vullen, zie je snel waar er voor jou kansen liggen.

Strategy Sketch

Dit canvas, bedacht door Jeroen Kraaijenbrink, is zowel praktisch als uitgebreid. De Strategy Sketch is onderdeel van The Strategy Handbook. Het is iets omvangrijker dan het Business Model Canvas. Aan de hand van tien ingrediënten – van waardepropositie tot bedrijfsrisico’s – beschrijf je de algemene strategie van je bedrijf.

Dromenvanger Canvas

Het Dromenvanger Canvas is onderdeel van de Dromenvangermethode van Oxfam Novib, die je helpt om stapsgewijs je dromen te realiseren. Anders dan bij andere canvassen kijkt het Dromenvanger Canvas niet alleen naar de businesskant, maar ook naar het sociale aspect. Dus wil je de werk-privébalans of je impact op maatschappij of milieu meenemen? Dan kun je het beste deze variant op het Business Model Canvas gebruiken.

Lean Canvas

Het Lean Canvas van Ash Maurya helpt je om snel jouw businessidee onder de loep te nemen. Wil je een bedrijf opzetten met een canvas model? Het Lean Canvas is ideaal voor innovatieprojecten en start-ups, omdat het uitgaat van problemen en oplossingen. Je maakt een apart canvas voor elk klantsegment. Het Lean Canvas is toegankelijk en kan door elke persoon binnen elk bedrijf worden gebruikt.