Hoe maak ik een investeringsbegroting?

Zo breng je toekomstige investeringen in kaart

04 februari 2020

Als je gaat investeren in je bedrijf is het slim om een investeringsbegroting te maken. Hoe doe je dat? Een stappenplan.

Wanneer?

Een investeringsbegroting maak je eigenlijk al voordat je gaat starten met je bedrijf, of misschien als je door een grote investering een radicaal andere koers wil gaan varen.

Wat?

In de investeringsbegroting zet je alle investeringen die je moet doen om je onderneming op te kunnen starten. De investeringsbegroting is in feite de linkerzijde (debet) van een balans, die je maakt voor het moment dat je bedrijf van start gaat.

In deze begroting wordt een onderscheid gemaakt tussen vaste en vlottende activa. Je activa zijn de bezittingen van je bedrijf. Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar meegaan, zoals een bedrijfspand, zakelijke auto, computer of machines. Vlottende activa zijn activa die minder dan een jaar meegaan, zoals je voorraad of je briefpapier en ook bijvoorbeeld debiteuren (de mensen van wie je nog geld tegoed hebt).

Hoe maak je hem?

  • Stap 1:Maak een lijst

    Maak een zo specifiek mogelijke lijst van alle spullen en diensten die je nodig hebt om je bedrijf te kunnen starten. Maak deze lijst echt gedetailleerd. Dus niet ‘inventaris’, maar 8 tafels, 32 stoelen, 16 tafelkleden enzovoort.

  • Stap 2: Bereken de kosten

    Zoek van al deze bedrijfsmiddelen op wat ze kosten en zet de juiste prijzen bij je lijst (bedenk dat je de btw kunt terugvragen).

  • Stap 3: Concrete investeringen

    Kijk hoeveel eigen geld je in je bedrijf wil stoppen om deze investering te kunnen doen, en hoeveel vreemd vermogen je nodig hebt. Nu kun je aankloppen bij de bank of andere financier - bijvoorbeeld bij een platform voor crowdfunding.

Meer weten?

Meer weten over het maken van slimme begrotingen en prognoses? Lees het whitepaper Bereken de toekomst van je bedrijf.

Auteur

Marlou Visser