Wat is afschrijven?

En hoe werkt het?

25 maart 2020 21 september 2020

Om te zorgen dat je in de balans niet opeens een grote kostenpost krijgt vanwege de aanschaf van bedrijfsmiddelen, zijn er afschrijvingen. Hoeveel mag je afschrijven en wat komt er allemaal bij kijken? Meer over dit onderdeel van het boekhouden in dit artikel.

Antwoord op ondernemersvragen

Kosten verdelen

Bedrijfsmiddelen (zoals machines, auto’s en computers) gaan langer dan één jaar mee. De kosten kun je dan ook verdelen over de jaren waarin je dit product gebruikt. In elk jaar kun je daardoor een deel van de kosten van de opbrengsten aftrekken. Zo ontstaat er een regelmatigere vorm in de balans. Om te kunnen afschrijven op een bedrijfsmiddel, moet je het bedrag bepalen dat je jaarlijks mag afschrijven.

Lineaire methode

De meest gebruikte methode om de afschrijving te berekenen is de zogenoemde lineaire methode. Dit betekent dat je elk jaar een zelfde bedrag afschrijft van het product. De officiële berekening gaat dan als volgt:

afschrijving per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) : vermoedelijke gebruiksduur

Aanschafkosten

De aanschafkosten bestaat uit meer dan alleen de aanschafprijs. Ook alle bijkomende kosten (zoals aankoop- en installatiekosten) moet je erbij optellen. Daar haal je dan weer subsidies of kortingen vanaf (ook als je de subsidie pas op een later moment ontvangt).

De vermoedelijke gebruiksduur

Hoe lang gaat je bedrijfsmiddel mee? Wanneer is het helemaal versleten? In principe kun je van dat laatste uitgaan, dat heet de technische levensduur. Je kunt ook kiezen voor de economische levensduur: wanneer verliest het product zijn nut voor je onderneming? Let op: je mag maar maximaal twintig procent per jaar afschrijven van een product. Dus de vermoedelijke gebruiksduur is altijd minimaal vijf jaar. Lees daar meer over in dit artikel.

De restwaarde

Hoeveel is je product nog waard als je het niet meer kunt gebruiken voor je bedrijf? Raadpleeg hier een expert over, bijvoorbeeld de leverancier.

Voorbeeld

Je koopt een heel goede computer van € 3000 die zeven jaar meegaat en dan nog € 200 waard is. Dus dat is 3000 -200 = 2800 : 7 jaar. Dat maakt € 400 afschrijving per jaar.