Van baan veranderen? Kies een klein bedrijf

Variatie, verantwoordelijkheid en vrijheid in je werk

15 december 2009

Werknemers die van baan willen veranderen, kunnen het beste kiezen voor een klein bedrijf.

Wil je variatie, verantwoordelijkheid en vrijheid in je werk? Vergeet dan de lijstjes met beste werkgevers, en steek je licht op bij een klein en onbekend bedrijf. Grote kans dat daar de ideale baan wacht. Dit schrijft Toine Al vrijdag in De Volkskrant.

In het artikel beschrijft Al aan de hand van een aantal voorbeelden de voordelen van het werken bij een klein bedrijf. Hij noemt onder andere flexibiliteit, vrijheid en meer verantwoordelijkheid. Kleine organisaties halen meer uit hun medewerkers dan de grotere bedrijven en werknemers in een kleine organisatie hebben meer plezier in hun werk. Uit onderzoek van Effectory blijkt dat bedrijven met minder dan honderd medewerkers hoger scoren op onderwerpen als tevredenheid, efficiëntie, motivatie en klantgerichtheid.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de mate waarin iemand zijn werk waardevol vindt, wordt bepaald door de variatie aan vaardigheden en talenten die hij erbij kan inzetten, of hij een taak van begin tot eind kan uitvoeren en een zichtbaar resultaat heeft en in hoeverre zijn werk effect heeft op het leven van anderen, ofwel iets betekent. Ook blijkt dat werknemers zich meer verantwoordelijk voelen wanneer ze meer autonomie hebben. Bij een kleine organisatie ervaar je dit alles waarschijnlijk eerder dan bij een grote.

bron: De Volkskrant