MVL naast MVO

DE COLUMN VAN WEEK 27 DOOR RODIEN DE MAAR

30 juni 2008

Het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen is inmiddels al aardig ingeburgerd in Nederland. Maar hoe zit het buiten de werktijden om? Hoe zit het met het maatschappelijk verantwoord leven?! Dit is nou een begrip waar ik graag wat meer aandacht aan zou willen besteden.

Maatschappelijk Verantwoord Leven (MVL)

Het is allemaal leuk en aardig als je braaf van 09.00 uur tot 17.00 uur je hart en ziel overgeeft aan MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) op kantoor. Maar laten we het dan ook doortrekken buiten deze uren om. Laten we bewust aardiger met elkaar om gaan. Laten we bewust goede dingen doen zonder dat je bang bent om voor gek uitgemaakt te worden. Laten we het zelfvertrouwen terug vinden om te streven naar de dingen die ons en de ander werkelijk gelukkig maken.

Het is zo eenvoudig

Het zit hem dan ook vaak in de kleine dingen die MVL waard maken. Zoals de hangjongeren in de buurt vrolijk gedag zeggen als je langs loopt. Ook zij hebben behoefte aan een beetje positieve aandacht op z’n tijd. Als je met de hond gaat lopen neem dan een boodschappen tas mee om alle rotzooi van straat te verzamelen zodat ook jij mee werkt aan een mooier en frisser beeld van je buurt. Ga eens praten met een bejaarden in de wijk in je vrije uurtjes en biedt een kop koffie aan. Plant stiekem een boom met de kinderen. Maak een ontbijtje klaar voor je zieke buurvrouw. Maak een afspraak met vrienden om een dag te gaan schilderen op een school voor gehandicapten. In plaats van naar het strand te gaan of de kroeg in. Al is de kroeg wel weer een hele goede afsluiter natuurlijk na zo’n dag hard werk.

Een goed voorbeeld doet goed volgen

Maar mijn punt is dat er oneindig veel dingen gedaan kunnen worden in de uren buiten het werk om die het leven een stuk vrolijker, mooier en beter maken. Hoe vaak zeuren mensen wel niet over het feit dat het anders moet, beter kan. Niet zeuren, gewoon doen. Kom achter die tv vandaan. Onderneem actie, wees het verschil en stimuleer daarmee je omgeving.

Het doel is natuurlijk dat MVL als een lopend vuurtje wordt opgenomen in de maatschappij. Er hoeft er maar één te beginnen in de buurt en de rest volgt. Hoe meer mensen bewust aardig doen en milieuvriendelijk bezig gaan, hoe minder suf het overkomt en hoe minder de schaamte toe treedt, de leuker het wordt. Er hoeft er maar één te beginnen… wie durft?!

Bekijk het profiel van  in ons ondernemersnetwerk

Wil je ook voor de MKB Servicedesk schrijven?

Stuur een e-mail naar redactie@mkbservicedesk.nl