Bedrijf kopen? Kom voor jezelf op

Op welke dingen moet je letten bij overnames?

25 februari 2020

Een bedrijf overnemen is een grote stap. Je moet goed opletten dat er geen misbruik van je gemaakt wordt en zorg dat je voor je eigen belangen opkomt. Om je daarbij te helpen, enkele aandachtspunten op een rijtje.

Onderzoek je mogelijkheden vooraf

Zet van tevoren de zaken die jij wilt op een rijtje. Ga daarna informeren wat mogelijk is bij verschillende onafhankelijke instanties, zoals b.v. ook bij je bank. Een bedrijf overnemen betekent ook dat je geld zult moeten investeren. Houdt er rekening mee dat je zelf minimaal zo’n 30% tot 40% van de overnamesom op tafel zult moeten leggen en dat je daarnaast ook nog kosten van adviseurs en accountants zult moeten maken. De Kamer van Koophandel kan je hier ook bij helpen. Zij geven regelmatig in heel het land seminars over dit onderwerp. Het is belangrijk om dingen voor jezelf helder te hebben, want mensen gaan je proberen om te praten. Met opmerkingen als: one-of-a-million kans of het is nu of nooit proberen ze je tot een overhaaste beslissing te forceren. En ook hier geldt dat haast zelden goed is. Ook veel gehoord: als jij het niet koopt, gaat de concurrentie ermee aan de haal. Pas er voor op.

Intentieverklaring

Het kan best zijn dat je niet de enige bent die het bedrijf op het oog heeft. Werk eventueel met een intentieverklaring. (Let op: Dit klinkt vrijblijvend maar dat is het niet. Het is eigenlijk een voorlopige bindende koopovereenkomst met enkele ontsnappingsmogelijkheden) Dan heb je wat zaken op papier staan en dat zorgt voor duidelijkheid en helderheid, twee zeer belangrijke zaken bij bedrijfsovername. Als je merkt dat de verkoper er vanaf wilt en je dus met al die opmerkingen probeert te forceren, maak daar dan juist gebruik van. Tijdsdruk bij de verkoper kan de overnameprijs drukken, tijdsdruk bij jou voert de prijs op.

Zoek een adviseur

Het is aan te raden om een bekwame adviseur te raadplegen in de arm te nemen. Samen met hem/haar kun je het “overname-spel” veel beter spelen. De kosten van zo’n adviseur laten zich snel terugverdienen alleen al door de betere onderhandelingspositie. En denk eraan dat ook een verkoper zich laat begeleiden door professionals op dat vlak. Laat een paar raadgevers overnameadviseurs bijvoorbeeld een offerte indienen. Als je dan een keuze hebt gemaakt, is het tijd om goede afspraken te maken. Instemmen met een beloning op basis van een open eindcalculatie is niet handig. Harde afspraken over een vergoeding zijn altijd aan te raden en zorg dat de vergoeding parallel loopt aan jouw belangen.

Wees voorzichtig

Ook anderen die voordeel uit de overname kunnen halen, moet je niet altijd blind vertrouwen. Iedereen heeft zo zijn eigen belang. Volg vooral ook je “onderbuik-gevoel”. Als dat niet goed is: Niet doen. “Bij twijfel niet inhalen” is ook hier een heel goed devies.

Analyseer de bedrijfscultuur

Als je zelf weet wat je wilt en je hebt een bedrijf op het oog, zijn er nog een aantal zaken waar je op kan letten. Staar je bijvoorbeeld niet blind op de financiële gegevens van het bedrijf. Doorloop het bestaande bedrijf van top tot teen, zodat je ook weet wat voor zaken er op de werkvloer leven. Iedere zaak heeft een eigen bedrijfscultuur en dat valt niet zomaar over te nemen en te integreren in wat jij voor ogen hebt. Mensen zijn vaak bereidt om voor bepaalde personen een stapje extra te doen. Als die personen verdwijnen omdat jij het bedrijf overneemt, moet je ze kunnen blijven motiveren en zorgen dat ze ook bij jou prettig werken.

Wees realistisch

Mogelijke synergievoordelen worden vaak tenietgedaan door extra kosten. Wees realistisch over eventuele nadelen. Voorbeelden: productiviteitsverlies door botsing van bedrijfsculturen, technische of personele kosten om de bedrijven op elkaar te laten aansluiten of procedurele kosten van de overname zelf.

Stappenplan aankoopproces

Er zijn uiteindelijk vijf grote stappen in het aankoopproces:

Fase 1: Voorbereiding. Financieel, strategie en planning, profielbepaling en marktanalyse.

Fase 2 (Optioneel): Selecteer en benoem je Overnameadviseur.

Fase 3: Benaderen van kandidaten, analyse en waardebepaling, intentieonderhandelingen, informatie en overleg.

Fase 4: Afronding. Accountantsonderzoek, definitieve onderhandelingen, financiering, overdracht.

Fase 5: Implementatie. Integratie beide ondernemingen.