Wat is een IRO procedure?

Persoonlijke begeleiding naar een eigen bedrijf via een uitkeringsinstantie

22 augustus 2012

Heb je momenteel een WW, WAO/WIA of WWB uitkering en heb je voldoende kennis en ervaring in een bepaald vakgebied en genoeg energie om ervoor te gaan, dan kan het ondernemerschap een mogelijkheid zijn.

We spreken dan over reïntegratie naar een eigen bedrijf. De kosten van het gehele traject worden bij goedkeuring volledig door de uitkeringsinstantie vergoed. Hoe het werkt lees je hier.

Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO)

De wet maakt via het zogenaamde “Individuele Reïntegratie Overeenkomst” mogelijk dat je zelf kunt kiezen met welk reïntegratiebureau je zaken wilt doen. Werkzoekenden die al meer dan 6 maanden WW krijgen, een Wajong- of WAO-uitkering ontvangen, kunnen zelf een reïntegratiebedrijf uitzoeken. Een reïntegratie bedrijf helpt je op alle mogelijke manieren bij het vinden van werk, via een zogenaamde IRO.

IRO staat voor Individuele Reïntegratie Overeenkomst.

Ook gemeenten bieden deze mogelijkheid voor mensen met een bijstandsuitkering middels een persoonsgebonden budget (PGB). Als je voor een IRO of PGB in aanmerking wilt komen, stippelt een reïntegratiebedrijf samen met jou een persoonlijk traject uit.

Stappenplan

Het traject begint vaak met een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een bedrijfsadviseur bij jou in de buurt. Als de kennismaking bevalt, ga je met je bedrijfsadviseur aan de slag om je persoonlijke IRO-plan te maken: wat is er voor nodig om zo snel mogelijk de juiste voorbereidingen te treffen bij het starten van een eigen bedrijf. In de eerste maanden heb je wekelijks een persoonlijk gesprek met je bedrijfsadviseur.

Om in gesprek te raken met een bedrijfsadviseur zul je met je eigen coach moeten overleggen. De MKB Servicedesk kan je vrijblijvend met een reïntegratiebureau in contact brengen.

Lees ook het artikel over het starten van een bedrijf vanuit een uitkering.

Ook onze startersdesk geeft antwoord op vragen over een businessplan