Hoe zit het met btw en export van diensten?

Regels en uitzonderingen
Wanneer je als ondernemer binnen Nederland diensten verleent aan een klant, dan weet je dat je btw in rekening moet brengen. Maar hoe zit het met de btw als je diensten verricht voor een in het buitenland gevestigd bedrijf?
Tellow bespaart je tijd én geld
Klik hier
De boekhoud tool voor zzp'ers
Lees verder
Beste boekhoud pakket voor zzp'ers 3 maanden gratis uitproberen?
Klik hier
Ondernemers vinden boekhouden een feestje met Tellow
Lees verder
Je verricht diensten aan klanten in het buitenland en doet btw-aangifte. Moet je btw in rekening brengen? Dat hangt ervan af. Werk je voor particulieren? Dan breng je de btw van het land waar je de dienst hebt verricht in rekening. Bijvoorbeeld: Je geeft een workshop in België aan een particulier, dan breng je Belgische btw in rekening. Geef je de workshop in Nederland, dan breng je Nederlandse btw in rekening. Verricht je diensten voor ondernemers? Dan geldt: de afnemer berekent zelf de btw en betaalt deze in eigen land. Deze regelgeving is binnen en buiten de EU hetzelfde. Onderstaand stappenplan geldt voor diensten, voor goederen gelden anderen regels.
 

Stappenplan hoe breng ik btw in rekening bij levering aan ondernemers in het buitenland?

  1. Stuur een factuur zonder btw waarop je noteert: 'btw verlegd'. Noteer ook het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur.
  2. Geef deze dienst aan in de btw-aangifte.
  3. En geef deze dienst op in je 'Opgaaf intracommunautaire prestaties'.

Wat is Opgaaf intracommunautaire prestaties?

Naast de btw-aangifte moet je ook de Opgaaf intracommunautaire prestaties doen. Op de opgaaf intracommunautaire prestaties vul je alle geleverde goederen én diensten in die je in andere EU-landen hebt geleverd aan btw-plichtige ondernemers. De opgaaf ICP vind je op het beveiligde gedeelte van de site van de Belastingdienst onder 'Overige formulieren'. Het totaal van de Opgaaf ICP moet gelijk zijn aan het bedrag dat je over dezelfde periode invult in je btw-aangifte bij Rubriek 3b 'Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU'.
 
Tip: Controleer het btw-nummer
Is je klant echt ondernemer? Zorg dat je het btw-nummer altijd controleert.

 

Uitgezonderde diensten

Voor de meeste verrichte diensten aan het buitenland gelden bovenstaande verplichtingen. Maar er zijn uitzonderingen:
  • diensten die te maken hebben met onroerend goed, bijvoorbeeld onderhoud;
  • personenvervoer;
  • diensten die te maken hebben met het verlenen van toegang tot evenementen op het gebied van cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs. Bijvoorbeeld: muziekuitvoeringen, toneelvoorstellingen, circusvoorstellingen, kermissen, sportevenementen, filmvertoningen, beurzen en tentoonstellingen;
  • diensten van restaurants en cateringbedrijven;
  • verhuur van een vervoermiddel voor een aaneengesloten periode van maximaal 30 dagen of verhuur van een schip voor een aaneengesloten periode van maximaal 90 dagen.

Voor bovenstaande uitgezonderde diensten gelden andere regels. Vraag de Belastingdienst of je in jouw geval de btw mag verleggen en hoe dat moet.

Tijd en geld besparen

Wil jij van jouw boekhouding een feestje maken? Probeer dan eens Tellow, de boekhoudtool voor zzp'ers. Tellow bespaart jou geld en tijd met hun handige tools en maakt boekhouden een stuk leuker.

Tool van de Belastingdienst

Al die regels en uitzonderingen kunnen nogal verwarrend zijn. De Belastingdienst heeft een handige tool waarmee je kunt testen of en waar jouw dienst belast is.
 
Tip: win fiscaal advies in bij levering aan het buitenland
Het is raadzaam om fiscaal advies in te winnen als je een dienst aan een in het buitenland gevestigd bedrijf verricht. 
 
Meer weten over exporteren?

Nieuwe btw-heffing in de EU

Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
De btw-heffing in Europa is vanaf 1 januari 2010 aangepast. Als je zaken doet met het buitenland, gaat er voor jou het een en ander veranderen.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten