Tekort aan arbeidskrachten in de bouw verwacht

Grote uitstroom en beperkte aanwas verwacht

15 december 2009

FNV Bouw verwacht na een tijdelijke dip in de werkgelegenheid, de komende jaren een tekort aan geschoolde arbeiders in de bouw.

"De komende jaren gaan 25.000 58-plussers met pensioen. Scholing van jongeren en andere nieuwkomers in de bouw is nodig om de tekorten aan te vullen die vanaf 2011 gaan ontstaan als de economie aantrekt." Dat maakte voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw woensdag bekend.

Overheidssteun gewenst

Volgens Haaster vindt 50 procent van de werknemers in de bouw dat de overheid moet bijspringen om de sector te steunen. Haaster is het daar op zich mee eens, maar vindt tegelijk dat de sector in zichzelf moet investeren. “Investeer in arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, modern personeelsbeleid, vakopleidingen en het imago van de bouw om jongeren en vrouwen te werven. Dit is broodnodig om de gaten in de toekomst op te vullen”, aldus Haaster.

Flexibel personeelsbeleid

Ook in de bouwsector zijn veel midden-en kleinbedrijven actief. Ondanks de huidige economische tegenslagen wordt er een flink herstel verwacht en in combinatie met een verwachte golf van pensioengangers zullen ook zij op termijn om personeel staan te springen. Het is daarom zaak om goed personeel te behouden voor de toekomst. Gezien de huidige situatie is het daarom wenselijk om een personeelbeleid te voeren dat flexibel is, zodat in principe goede werknemers behouden blijven, ondanks dat ze tijdelijk overtollig zijn.

Redactie MKB Servicedesk