Kan ik ook zonder licenties muziek draaien in mijn bedrijf?

Wat is Creative Commons?

25 januari 2013

Er is een mogelijkheid om zonder licenties toch legaal muziek in je bedrijf af te spelen. Muzikanten die aangesloten zijn bij Creative Commons kunnen in bepaalde mate hun auteursrechten 'opzij' schuiven, waardoor luisteraars van hun muziek niet hoeven te betalen.

Wat is Creative Commons?

Creative Commons is een alternatief licentiesysteem waarbij de makers van muziek tot een bepaald niveau toestemming geven aan anderen om hun muziek te gebruiken in bijvoorbeeld een café, werkplaats of kantoor. De maker kan zo zijn werk op een eenvoudige en transparante manier verspreiden onder een groot publiek en meer bekendheid verwerven.

LET OP: Het kan nog steeds zo zijn dat je voor de naburige rechten moet betalen aan CBO's (Collectieve Beheers Organisaties zoals Sena). Laat je altijd adviseren door een expert! 

De Creative Commons Niet-commercieel licenties staan alleen niet-commerciële vormen van gebruik toe: gelicenseerde werken mag je kopiëren, verspreiden, tonen en op- en uitvoeren, zolang dit in een niet commerciële setting gebeurt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je een werk voor je eigen website, blog of podcast mag gebruiken of via file sharing netwerken mag verspreiden zonder je ervoor hoeft te betalen. Ook mag je het werk op cd's branden en aan vrienden en kennissen geven. In alle gevallen dien je de naam (of de naam van de band of een andere door de licentiegever aangegeven naam) bij het werk te vermelden en aan te geven dat dit werk onder de voorwaarden van de door de licentiegever gekozen licentie valt.

Lees hier welke vijf andere licenties er ook mogelijk zijn bij Creative Commons.

Welke artiesten gebruiken Creative Commons? 

Er zijn meer dan 350 miljoen Creative Commons gelicenseerde werken wereldwijd (muziek is een klein deel). Creative Commons wordt gebruikt door onder meer: wikipedia, al Jazeera, Nine Inch Nails, Silence is Sexy en het Instituut voor Beeld en Geluid.