Wat betekent mobiel werken voor een ondernemer?

Ondernemer Bryan Schröder werkt overal

27 augustus 2012

Bryan Schröder is eigenaar van 2 Elements. Als zelfstandig sales representative is hij vrijwel altijd op pad. “Ik zou niet kunnen werken zonder internet.”

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Twee keer per jaar op kantoor

“Ik werk voor verschillende buitensportmerken: Arc’teryx, Silk Body en FiveTen. Ik ben intermediair tussen de merken en de winkeliers. Ik ga regelmatig op bezoek bij winkeliers en bezoek verschillende buitensportevenementen in binnen- en buitenland. Twee keer per jaar ga ik naar het hoofdkantoor van Arc’teryx in Vancouver om overleg te plegen en om de nieuwe collectie te bekijken. Voor FiveTen reis ik één keer in de anderhalf jaar naar meeting. Ik ben dus eigenlijk maar heel weinig op het hoofdkantoor te vinden.”

Showroom

“Nadat een nieuwe collectie is uitgekomen, werk ik vaak in de showroom in Maarsbergen. Elk half jaar werk ik gedurende drie maanden twee á drie keer per week  op deze locatie. Winkeliers komen naar de showroom om de nieuwe collectie te bekijken. Ook ga ik vaak bij klanten op bezoek. Soms neem ik een deel van de collectie mee. Ik ga dan het liefst met de fiets, het openbaar vervoer of met mijn skateboard. Als de locatie lastig bereikbaar is of als ik veel spullen mee moet nemen dan neem ik de auto.”

Onbeperkt internet

“Ik kan zelf bepalen waar en wanneer ik werk. Ik werk veel thuis, soms ook bij goede vrienden van mij.  Ik heb vrijwel altijd mijn iPhone en Macbook Pro bij me. Ik heb een telefoonabonnement met onbeperkt internet. Ik maak geen gebruik van een USB-modem. Dat is tegenwoordig niet meer nodig. Je hebt overal Wifi connectie. Ik ga bijvoorbeeld ook regelmatig naar Bagels & Beans om op mijn laptop te werken. In alle cafés heb je gratis toegang tot draadloos internet. Mijn kalender, telefoongegevens en adresboek zijn geïntegreerd. Het is zo’n gewoonte geworden om mijn laptop en iPhone bij me te hebben. Ik kan me niet voorstellen hoe mijn werk zou zijn zonder internet.”

Skype

"Om te kunnen overleggen met iemand op afstand maak ik regelmatig gebruik van Skype. Hiermee kun je gratis vergaderen op afstand. Skype heeft ook speciale telefoonabonnementen voor bellen naar het buitenland. Voor nog geen 4 euro per maand kan ik onbeperkt bellen naar mobiele en vaste nummers in Noord-Amerika. Voor minder dan 5 euro per maand kan ik onbeperkt bellen naar vaste nummers in Europa, inclusief Nederland. Ik gebruik mijn iPhone of laptop, daarmee maak ik verbinding met een Wifi netwerk.  Als ik met mijn laptop inbel dan praat ik via een geïntegreerde microfoon, in een drukke omgeving zet ik een headset op.”

Werk en privé

“Als zelfstandig ondernemer houdt mijn werk nooit op. Zelf in mijn vrije tijd ben ik met werk bezig. Ik ben fervent klimmer. In de klimhal komt het regelmatig voor dat iemand op me afstapt om iets over een product te vragen. Met mijn iPhone kan ik de informatie gelijk opzoeken. Daar staat tegenover dat mijn werk eigenlijk mijn hobby is. Ik doe veel leuke dingen en ontmoet interessante mensen. Mijn werk is nooit af. Ook als ik de hele dag op pad ben dan blijven de emails binnenstromen. Aan het einde van de dag moeten die toch beantwoord worden. Ik doe dat het liefst ’s avonds thuis in alle rust.”

'Werk mag vrijheid bieden'

“De meeste emails bevatten consumentenvragen. Ik moet daar rustig de tijd voor nemen en bijvoorbeeld het scherm voorraadbeheer openen. Dat werkt niet op het kleine schermpje van de iPhone, daar heb je echt de laptop voor nodig. Vroeger had ik ook mobiel internet op mijn laptop, maar daar werd ik heel onrustig van.  Als ik een mail ontving op mijn smartphone terwijl ik in de auto zat dan sloeg bij het eerste de beste pompstation af om mijn mail te beantwoorden. Ik was met veel te veel dingen tegelijk bezig.

”Weet je, eigenlijk vind ik werk een vervelend woord. Voor mij is het iets dat ik leuk vind. Werk mag vrijheid bieden. De mobiele toepassingen helpen mij daarbij.”