Hoe creëer ik draagvlak voor mvo?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen doe je niet alleen

21 oktober 2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen kun je pas succesvol invoeren als je steun hebt van medewerkers, collega’s, klanten en leveranciers. Betrek hen dan ook bij het formuleren en uitvoeren van jouw MVO-plannen.

Whitepaper Haal meer uit mvo

Medewerkers

MVO begint bij de medewerkers. Laat hen actief meedenken welke MVO-activiteiten jouw bedrijf zou kunnen uitvoeren. Je kunt er een vast onderdeel tijdens het werkoverleg van maken. Een voorbeeld om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten is de actie van elektronicawinkel BCC, dat in 2007 de documentaire ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore naar het personeel verstuurde, vergezeld van een enquête. In de massaal ingevulde enquête konden medewerkers aangeven wat zij zelf aan klimaatverandering zouden kunnen doen. 

Leveranciers

Met jouw leveranciers kun je gaan praten over de duurzaamheid van hun producten. Passiva, importeur en producent van vruchtensappen, deed dit onder andere door een eerlijke prijs af te spreken aan de boeren in de ontwikkelingslanden die hen de vruchten leveren. Ook zorgen ze voor scholing van de kinderen van de medewerkers en verstrekken ze gratis maaltijden. Ook in andere branches zijn er mogelijkheden genoeg om de duurzaamheid van leveranciers gezamenlijk te vergroten.

Klanten

Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkst dat de klant de duurzame inspanningen van jouw bedrijf waardeert. Geef hen uitgebreide voorlichting over de voordelen van een duurzame aankoop. Een aankoop die op korte termijn wellicht duurder is, maar op langere termijn geld gaat opleveren. Probeer de terugverdientijd inzichtelijk te maken, of bied een leaseconstructie aan zodat de kosten door de tijd gelijk blijven.