Volledig arbeidsongeschikt. Weet u het zeker dokter?

Column | Arbeidsongeschiktheid
Het kan erg frustrerend zijn als je denkt dat je werknemer (gedeeltelijk) weer aan het werk kan, maar je keer op keer van de bedrijfsarts te horen krijgt dat de werknemer “volledig arbeidsongeschikt” is. Je krijgt het gevoel buitenspel te staan. Het goede nieuws is dat je meer kan doen dan wachten en hopen!
Je werknemer meldt zich ziek. En dan?
Klik hier
Download het whitepaper
Lees verder
Wat belangrijk is om te weten, is dat een zieke werknemer slechts in zeer uitzonderlijke gevallen langer dan drie maanden helemaal niets kan doen. Sterker nog: er kan nooit sprake zijn van drie maanden volledige arbeidsongeschiktheid, tenzij één van de volgende vijf situaties zich voordoet:
 
  1. Opname in ziekenhuis
  2. Een levensverwachting van minder dan 1 jaar
  3. Een aanzienlijke verslechtering in gezondheid te verwachten binnen 3 maanden (bijvoorbeeld: iemand ondergaat binnenkort een chemokuur)
  4. Ontbreken van lichamelijke zelfredzaamheid
  5. Ontbreken psychische zelfredzaamheid
 
Geen Duurzaam Benutbare Mogelijkheden
Alleen in bovenstaande situaties is er sprake van GDBM: Geen Duurzaam Benutbare Mogelijkheden. En alleen dan is er dus een goede reden om iemand drie maanden lang als volledig arbeidsongeschikt te beoordelen. In alle andere situaties zijn er ‘benutbare mogelijkheden’ en is het de bedoeling dat de bedrijfsarts deze mogelijkheden van de werknemer benoemt.
 
Voel je bedrijfsarts aan de tand 
Dus wat doe je voortaan als de bedrijfsarts jouw werknemer langer dan 3 maanden “volledig arbeidsongeschikt” vindt? Je vraagt hem welke van bovenstaande vijf situaties van toepassing is. Krijg je geen goed antwoord? Realiseer je dan, dat je als werkgever altijd verantwoordelijk blijft voor de verzuimbegeleiding. Om verder tijdverlies te voorkomen zou ik snel een andere bedrijfsarts inschakelen. Eén die denkt in mogelijkheden in plaats van beperkingen. 

 

 


Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten