Maak van je BYOD-regeling geen gemiste kans

Column | Bring Your Own Device

27 augustus 2012

Werknemers kiezen liever zelf de spullen waar ze mee werken. Dat maakt het werk leuker en het resultaat beter. We noemen dat BYOD: Bring Your Own Device.

Whitepaper 'Benut je online kansen: communicatie'

BYOD gaat verder dan je werknemers hun eigen apparaat te laten kiezen. Het is een kans om de bereikbaarheid en mobiliteit van je organisatie te vergroten. Deze kans laten veel beleidsbepalers liggen. Veel werknemers zitten namelijk niet te wachten om zelf hun ICT-spullen te kiezen. Zij hebben liever de standaard: geen keuzegedoe en vooral veilig want ICT blijft verantwoordelijk. Een groep enthousiastelingen stopte de simkaart van de zaak stiekem al in de eigen smartphone (hoeveel nieuw-in-doos GSM’s op marktplaats zijn eigenlijk betaald door de baas?) en thuis logden ze in via een eigen laptop. Voor hen is het BYOD-voordeel dat de werkgever voortaan (mee)betaalt en ze niet langer in het gedooghoekje zitten. Dat is een mager resultaat. 

Mobiliteit en bereikbaarheid

Verplaats je in je collega. Waarom zou je een smartphone willen, als je de internetbundel zelf moet betalen? Sommige bedrijven voorzien alleen in het standaard belabonnement en alleen buitendienst en management krijgt de databundel vergoed. De overige collega’s zien die bijbetaling terecht als een sigaar uit eigen doos. En de manager gaat natuurlijk wel verwachten dat ik voortaan overal en altijd mobiel ga e-mailen. Kortom: ik ga meer werken en moet er nog voor betalen ook.. Hetzelfde geldt voor een tablet of laptop. Vroeger betekende 'mobiel' dat je het apparaat ergens mee naar toe kon nemen. Voor de nieuwe generatie betekent het ‘overal online zijn’. In de praktijk zal de fancy laptop of tablet zonder internetverbinding dus nog steeds vooral op kantoor of thuis uit de tas komen, want daar is (draadloos) internet. Heb je dan als werkgever je doel bereikt?

Als je echt wilt scoren..

.. doe het dan goed. De grootste winst op gebied van mobiliteit en bereikbaarheid is vaak niet te halen bij mensen die nu al in de buitendienst werken, maar bij de mensen die nu een vaste PC, bureautelefoon en/of een standaard GSM hebben. Als beleidsmaker moet je juist die groep verleiden mee te doen met Het Nieuwe Werken en BYOD. En dat doe je door ze een mobiele werkplek te bieden, dus met overal internet. Daar is geen glimmende iPhone van 800 euro voor nodig. Voor twee tientjes per maand maak je je collega overal mobiel. Is dat een slimme investering of niet? Kijk eens wat dat met je imago als werkgever doet. En met de betrokkenheid van je medewerkers. Maak het mensen makkelijk en zorg dat ze niet zelf hun abonnement moeten kiezen en betalen. Die kiezen terecht het liefste zo goedkoop mogelijk, dus met een beperkte dekking, datalimiet en snelheid. Bovendien wordt het abonnement aan consumenten zelden los verkocht maar altijd met een toestel. Succes met de BYOD-declaratie, want hoe zit het nou precies? 

Bezorgd over kosten? Haal de nu dubbele en dus overbodige vaste bureautelefoons weg. En stop ook meteen met die onzinnige zakelijke ADSL-lijnen thuis of de vergoedingen daarvoor (je collega’s van ICT en administratie zullen je dankbaar zijn). De collega heeft immers mobiel internet. Vraag je leverancier om advies voor het best passende datacontract. Voor BYOD zijn ‘vaste kosten’ veel aantrekkelijker dan ‘hoogste snelheid’. Ook beveiliging en werk-privé kosten zijn te regelen. Bij Creaforti zien we dat het hier vaak door gebrek aan actuele detailkennis mis gaat.

Waar Het Nieuwe Werken en BYOD om zouden moeten gaan

Conclusie: veel werkgevers laten een kans liggen met BYOD. Een goede regeling (via BYOD of niet) voor ICT-middelen is cruciaal om mensen mobieler en bereikbaarder te maken. Te vaak gaat de discussie over regeltjes, kosten en beveiliging. Terwijl dat juist de issues zijn die met keuzes en wat lef op te lossen zijn. De echte heikele punten zijn organisatiecultuur en de werk-privébalans. Dat is het gevoeligste onderdeel om afspraken over te maken. En helaas.. dat is het punt waar menig beleidsmaker vanaf zijn of haar ICT- of inkoopstoel het minste oog voor heeft. 

Discussiëren over BYOD? Vind me op Twitter: @wvandekerkhof 

Auteur

Willem van de Kerkhof