Martijn Aslander e.a. - 175 Lifehackingtips

Om slimmer en efficiënter te werken

05 april 2011

Lifehacking gaat over slimmer werken en slimmer leven: meer doen, in minder tijd op een leukere en slimmere manier. Je houd zo meer tijd over om je bezig te houden met zaken die je echt belangrijk vindt. Het is een mix van timemanagement, kennismanagement en persoonlijke ontwikkeling. Dit boek geeft je 175 tips waar je direct mee aan de slag kan.

Een echt boek op papier. Gezien de online levensstijl van de schrijvers was dit niet direct het medium dat zij voor ogen hadden voor het delen van hun kennis op het gebied van lifehacking. De lezers van lifehacking.nl dachten hier anders over en zo verscheen in 2008 het boek ‘100 lifehackingtips’. Deze derde uitgave is volledig herzien: tips zijn geupdate, een aantal zijn komen te vervallen en er zijn aanvullende nieuwe tips toegevoegd om slimmer te leren werken.

Lifehacking, wat is dat?

Een hack staat voor het modelleren van je informatiegedrag naar eigen behoefte. In plaats van elke dag weer het gevoel te hebben overspoeld te worden door allerlei verschillende soorten informatie, zorgen hacks ervoor dat je georganiseerd, prettig en zonder stress kunt werken. Lifehacking wordt geïnspireerd door Getting Things Done van David Allen.

Overzichtelijke indeling

De tips zijn helder verdeeld over zes hoofdstukken:

  1. Algemene tips

  2. Kantoortips

  3. Windows & Outlook

  4. Persoonlijke ontwikkeling

  5. Web 2.0

  6. Mac tips

Vanuit de inhoudsopgave heb je direct overzicht over de inhoud van de tips. Deze worden in één vraag of zin beschreven. Deze indeling zorgt ervoor dat je direct door kunt bladeren naar tips die je het meest aanspreken, in plaats van het boek van voor naar achter te lezen.

Inhoud

Het aantal interessante tips is teveel om op te noemen. Ik heb een kleine selectie gemaakt met tips die direct mijn aandacht trokken.

Voorkom afleiding: roei 5 T’s uit

De ZZP’er of thuiswerker herkent het wel; nog ‘even’ wat rommeltjes opruimen voordat serieus begonnen kan worden met het schrijven van het artikel of plan dat op je to-do lijstje staat. Na het opruimen heb je wel een beloning verdiend: even thee drinken. En voordat je er erg in hebt heb je jezelf voor de tv geïnstalleerd voor die interessante documentaire. Hoe voorkom je nu dergelijke afleiding? De schrijfster van deze tip, Annelies Verhelst, ziet maar 1 oplossing: het uitroeien van telefoon, televisie, Twitter, thee en tabak. Zet je telefoon uit, hang een leuk kleedje over je tv en beloon jezelf pas nadat het werk gedaan is. En wat de laatste T betreft: stop ermee. Al is het alleen maar vanwege het aantal inproductieve uren die je als (ketting)roker maakt.

Powernappen: waarom en hoe

Een powernap is een kort dutje van 10 tot 20 minuten, niet langer. Je kan er baat bij hebben als je merkt gedurende dag moeite te hebben met wakker blijven en/ of met je te concentreren. Als je een creativiteits- of productiviteitsboost nodig hebt kan een powernap ook uitkomst bieden. Stefan Knapen geeft onder meer als tip dat het van te voren drinken van een kopje koffie helpt om makkelijker wakker te worden. Zet je wekker en als deze gaat, sta dan direct op. Ga onder geen beding snoozen. Je komt dan in een andere slaapfase waardoor je moeilijker wakker wordt en je nachtrust verstoort zal raken. Verder komen nog interessante tips aan bod over powernappen op kantoor en in de trein.

Tien tips om meer profijt te hebben van het nieuwe werken

Een paar tips van Alex Vermeule:

  • Analyseer en ontwikkel je vier Z’s: zelfsturing, zelfredzaamheid, zelfdiscipline en zelfontplooiing;

  • Kies bewust voor een virtuele of fysieke ontmoeting; denk voorafgaand aan een ontmoeting aan de vereisten hiervan en baseer hierop je keuze;

  • Benut de vierkante meter: creëer werkplekken die zijn afgestemd op bepaalde activiteiten, zoals: samenwerken, geconcentreerd werken, telefoneren en ontmoeten;

  • Organiseer sociale contacten en blijf zo op de hoogte van wat er in de organisaties speelt en bij collega’s persoonlijk.

Conclusie

Het boek '175 lifehackingtips' is overzichtelijk ingedeeld en leest prettig door. De tips zijn zeer gevarieerd en op een enthousiaste manier geschreven. Je krijgt hierdoor meteen zelf zin om de tips in de praktijk toe te passen. Sommige tips waren niet nieuw voor mij of vond ik erg voor de hand liggend. Dit kun je echter niet uitsluiten; de één verdiept zich meer in sociale media en een ander is al een sneltoetskoning. Er blijft in ieder geval genoeg interessants om te lezen én om in de praktijk te brengen over. Het is daarbij prettig om het boek erbij te kunnen pakken als je daar behoefte aan hebt (en je hiervoor niet online hoeft te gaan).

Door: Hellen Basari, MKB Servicedesk

Auteur

Hellen Basari