Het nomadenbestaan van een zzp'er

Hoe haal je het beste uit je reizende leven?

22 januari 2013

Ongeveer driekwart van de zzp’ers werkt op de locatie van de klant. De overige 25 procent werkt thuis. De rest ‘zwerft’ rond om bijvoorbeeld andere zzp’ers te ontmoeten. Waar kun je neerstrijken als ‘knowmad’?

Skype, twitter, facebook en linkedin bieden een hoop contacten, maar echt inspiratie vind je er niet. En met hoge huurprijzen is het niet altijd even rendabel om een co-workingspot te betrekken. Als zzp’er is het prettig om af en toe andere werknomaden op te zoeken, want alleen is ook maar alleen. Niet per sé om samen te werken, maar wel om kennis te delen, elkaar enthousiast maken, ideeën uit te wisselen en je netwerk uit te breiden. Binnen 5 jaar schijnt de beroepsbevolking voor 40 tot 45 procent uit “knowmads” te bestaan.

Werkplekken

Plekken om als nomade neer te strijken waren tot voor kort schaars. Daar is de afgelopen jaren al verandering in gekomen. Denk bijvoorbeeld aan Seats2meet.com die op een aantal geselecteerde stations in Nederland vestigingen heeft geopend en nog gaat openen. Op en rond stations is er dan de mogelijkheid om te werken, andere flexwerkers te ontmoeten en kennis te delen. In de vergaderlounge kunnen 'seats' gehuurd worden, waarbij je vergaderstoelen reserveert in plaats van vergaderzalen. Daarnaast zijn er evenementen en culturele happenings zoals boekpresentaties en lezingen. Daar word je blij van.   

Hispeed Lounges

In de NS Hispeed lounges kun je als 1e klas reiziger (en als je een NS Businesscard hebt) ook terecht. De lounges zijn te vinden op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Schiphol en Breda. In de lounges heb je toegang tot draadloos internet, moderne vergaderzalen (tegen betaling) en er is een zelfbedieningsbar voor gratis drankjes. 

Apps

Worksnug is een nieuwe iPhone-app speciaal voor 'werknomaden': de freelancers zonder vast kantoor die van afspraak naar afspraak reizen. Te downloaden via de ITunes store.

Meer over co-workingspots

  • Seats2meet.com – eserveer direct een werkplek

  • Kantoornomade.com – het laatste nieuws en achtergrondartikelen

  • Coworker.nl: een google map met co-working locaties

  • Coworking.com – algemene informatie over co-working

  • Nomadz.nl - verbind cowerkers die op zoek zijn naar meer informatie over het starten van of werken in co-working ruimtes

  • Werkplekzoeker.nl

Auteur

redactie - Manon Abbel