Hoe en waar kan ik onderweg werken?

Zo vind je een goede mobiele werkplek

21 augustus 2012

Steeds meer ondernemers gaan mobiel werken. Maar hoe kun je nou eigenlijk onderweg werken en waar vind je een lekkere werkplek?

Werken waar en wanneer je maar wilt. Dus ook tijdens woon- werkverkeer, zakenreizen, onderweg naar afspraken, wachtend op de volgende afspraak, tijdens meetings, omdat je als zzp-er een dag niet thuis wilt werken of omdat je niet terecht kunt op kantoor. Dat vraagt om goede apparatuur én de juiste werkplek.

De basisuitrusting

Om onderweg te kunnen werken heb je allereerst de juiste spullen nodig. Maar welke middelen kun je daar het beste voor gebruiken? Voordat je op weg gaat, is het goed om te bedenken hoe lang je onderweg bent en wat je in die tijd wil doen. Afhankelijke daarvan kan je bepalen welke apparatuur je nodig hebt.

Smartphone

Een smartphone is leuk om je mail te checken, even snel iets op te zoeken en uiteraard om te bellen, maar volstaat niet als je langere stukken wilt lezen of aan een document wilt werken. Hij is dus vooral ideaal om mee te nemen tijdens kortere bus- of treinreizen.

Laptop

Als je langer onderweg bent of van te voren weet dat je aan grote documenten wilt werken of complexere programma’s nodig hebt, is het handiger om je laptop mee te nemen. Daarmee kan je alles doen wat je ook op kantoor of thuis zou kunnen doen, mits je een internetverbinding hebt.

Mobiel internet

Om met je smartphone op het internet te kunnen, maak je gebruik van het UMTS-netwerk. Met een laptop heb je daarvoor een mobiel internetabonnement nodig. Om prettig te kunnen werken is vooral de kwaliteit en capaciteit van het netwerk en de dekking erg belangrijk. Want wat heb je aan mobiel breedband als je bij een klant zit en je geen verbinding hebt? De maximale down- en uploadsnelheden van mobiel breedband abonnementen verschillen onderling per provider dus let daar goed op als je een abonnement afsluit.

In de trein

Werken terwijl je onderweg bent naar een klant, dat is pas slim werken. In de auto is dat lastig (tenzij je veel moet bellen), maar in de trein kan het wel. In een aantal intercity’s is al gratis draadloos internet. Nu zijn ongeveer een kwart van de intercity’s voorzien van wifi-hotspots, maar in 2013 kun je in alle intercity’s gratis internetten. Ook op (sommige) stations kun je werken. Zo kun je terecht in de NS Hispeed lounges als je 1e klas reist of als je een NS Businesscard hebt. De lounges zijn te vinden op de stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Schiphol en Breda.

Flexibele locatie

Als je vanuit huis werkt en af en toe een werkplek buiten de deur zoekt of in het hele land wilt werken, zijn er tegenwoordig steeds meer organisaties waar je per dag een werkplek of vergaderzaal kunt regelen. Daarnaast beschikken ook steeds meer hotels, restaurants en lunchrooms over gratis wifi. Goede werkplekken vind je onder meer via:

  • Igluu.nl (Utrecht, Den Haag en Eindhoven)

  • Werkplekzoeker.nl (Landelijk)

  • Meetingxs.nl (Nu alleen nog Zwolle, uitbreiding volgt)

  • Coworker.nl (Landelijk)

  • Seats2meet.com (Landelijk)

  • w-smartwork.nl (Landelijk)

  • Swung House Haaglanden (Den Haag)

Hulpje

Sta je in een voor jou onbekende grote stad en wil je snel en makkelijk de dichtstbijzijnde werkplek vinden? Dan is WorkSnug een handig hulpmiddel. Worksnug is een applicatie voor je iPhone die je laat zien waar de beste mobiele werkplekken in je omgeving zijn. De app is (op dit moment) te gebruiken in de vijf grote steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden.

Kantoor buiten de deur

Wil je liever een ‘vaste’ werkplek? Dan is er bijvoorbeeld het sterk groeiende Igluu. Dit is een organisatie waar je lid van wordt en waar je per half jaar of jaar kantoorruimte huurt. Je kunt dan pendelen tussen de verschillende vestigingen. ‘In de nabije toekomst zullen we op beperkte schaal mogelijk maken om een dag bij Igluu te werken’, zegt eigenaar Bert Franse. Hij ziet de vraag naar een werkplek toenemen. ‘In Utrecht zitten we aan een maximum. In Den Haag is nog plaats. En we openen dit jaar drie nieuwe vestigingen: Eindhoven (september), Amsterdam (december) en Nijmegen (oktober). Volgend jaar volgen meerdere locaties.’

Auteur

redactie - Brigiet Bluiminck