Help! Mijn personeel wil flexibel werken

Ga je overstag of niet?

22 oktober 2013

Je personeel wil graag mobiel werken, maar jij ziet het niet zitten. Want zoals het nu gaat, werkt het toch prima. Al dat nieuwerwetse gedoe. Wat moet je doen?

Helemaal niks. Jij bent de baas en jij bepaalt uiteindelijk of je met je bedrijf mobiel gaat werken of niet. Zo makkelijk is dat. Je bent immers niet voor niets ooit voor jezelf begonnen.

Maar wat als goede mensen vertrekken omdat ze perse flexibel willen werken en dat bij de concurrent wel kan? Dan krap je wel een paar keer achter je oren, want goede werknemers zijn niet makkelijk te vinden. Maar Het Nieuwe Werken, pff, dat betekent dat alles op de schop moet.

Argumenten om het inderdaad niet te doen:

 • Misschien is het niets voor jouw bedrijf

 • Je ziet niet continue of je mensen wel aan het werk zijn

 • Je krijgt als leidinggevende een andere rol, werknemers worden autonomer

 • Als je nog geen laptops en dergelijke hebt, moet je eerst investeren in ICT 

 • Je bedrijf gaat veranderen en veranderen is eng

Overbodig?

En dan nog wat, maak je jezelf niet overbodig met Het Nieuwe Werken? Werknemers worden immers een stuk autonomer. 

Overbodig wordt je niet, maar je rol wordt wel anders. Het gaat niet meer om leiding geven, maar om leiding nemen. Dat betekent dat jouw taak verschuift van de traditionele managementtaken naar die van inspirator, coach en procesbewaker. Je maakt bijvoorbeeld outputafspraken met een medewerker en kijkt na de afgesproken tijd of de doelen zijn gehaald. Hoe en waar die werknemer dat doet, daar bemoei je je niet meer mee.

Eng

Is dat eng? Ja, absoluut. Je moet mensen leren vertrouwen, voor zover je dat nog niet deed. Maar vergeet niet dat de meeste mensen graag hun werk zo goed mogelijk doen. En daar net als jij ook voldoening uithalen. Bovendien, wat hebben ze eraan als ze hun werk niet goed doen? Dat kan het einde van hun dienstverband betekenen en daar zit geen medewerker op te wachten.

Argumenten om het toch te doen:

 • Misschien vaart je bedrijf er wel bij

 • Op termijn bespaar je kosten (denk aan reiskosten, kantoorruimte)

 • Mensen worden productiever en het ziekteverzuim neemt af

 • Als werknemers autonomer worden hoef je minder aan te sturen en hou je tijd over

 • Het is beter voor het milieu en het fileleed

 • Wanneer je goede afspraken maakt over output kun je werknemers daar op beoordelen

 • Ook als veel mensen een interne functie hebben kan flexibel helpen bijdragen aan betere resultaten

 • Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar kunt hulp inschakelen bij de overstap naar mobiel werken

Tip

Wil je het écht niet? Neem dan vooral starters in dienst. Onderzoek van De nieuwe lichting wijst namelijk uit dat starters (nog) geen behoefte hebben aan Mobiel Werken. Maar liefst 73% verkiest werken op kantoor boven thuiswerken. Logisch, want starters hebben minder verantwoordelijkheden dan collega’s met kinderen. Bovendien moeten ze het werken nog leren en dat doen ze vaak van collega’s.

Mobiel Werken Scan

Misschien toch nieuwsgierig geworden? Een eerste stap richting Het Nieuwe Werken is de Mobiel Werken Scan. Hiermee test je gratis en vrijblijvend of jij en je bedrijf klaar zijn voor flexibel werken.

Auteur

redactie - Brigiet Bluiminck