Wat doet de douane?

Controle van invoer, uitvoer en doorvoer
Nederland is een distributieland bij uitstek. Dagelijks worden miljoenen goederen in-, door- en uitgevoerd. Om te zorgen dat de producten die in Nederland en Europa worden vervoerd voldoen aan de wetten en regels, is er de Douane.
Meer over wet & regelgeving?
Klik hier
Download ons gratis whitepaper!
Naar MijnMKB
De Douane kent eigenlijk drie hoofdtaken:
  1. Bewakingsfunctie bij in- en uitvoer van goederen
  2. Heffen en innen van belastingen
  3. Stopfunctie

Bewakingsfunctie

Goederen die worden in-, door- of uitgevoerd, moeten voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving op het gebied van Veiligheid, Gezondheid, Economie en Milieu (VGEM). Goederen die binnen de EU worden vervoerd zijn in principe vrij van Douanecontrole, maar bij invoer van goederen uit landen buiten de EU moet er wel aangifte ten invoer worden gedaan. De goederen worden dan in het vrije verkeer gebracht, het worden dan intracommunautaire goederen. Ook bij de uitvoer van goederen speelt de Douane een rol. Zij moet bijvoorbeeld controleren of de goederen voldoen aan de regels, een aangifte van uitvoer doen en controleren of de goederen ook daadwerkelijk de EU verlaten.
Over het algemeen wil de Douane 1 procent van de exportgoederen fysiek controleren. De bestemming van het product kan daarbij een rol spelen, maar ook het soort product. Als je bijvoorbeeld iets naar Iran wilt exporteren, heb je meer kans op een controle.

 

Heffen en innen van belastingen

Als goederen worden ingevoerd buiten de EU moeten er heffingen en belastingen worden betaald, zoals invoerrechten. Hoeveel invoerrechten je moet betalen, is afhankelijk van de douanewaarde, het soort goed en het land van oorsprong. De douanewaarde is een optelsom van de aankoopprijs, verzendkosten en verzekeringspremie tot aan de grens van Nederland. Daarnaast zorgt de Douane ook voor de heffing en inning van accijnzen en verbruiksbelastingen.

 

Stopfunctie

Sommige producten mogen de EU of Nederland niet in, zoals bepaalde plant- en grassoorten. De Douane zorgt ervoor dat deze aan de grens worden tegengehouden. Ook de uitvoer van bepaalde goederen, zoals wapens en munitie, worden gestopt door de Douane.

 

Expediteur

Volgens Willy Keurentjes, Staff Customs & Clearance bij TNT Express, besteedt zo’n 90 procent van de ondernemers al het papier- en aangiftewerk voor de Douane uit aan een expediteur. Als ondernemer ben je dan nog steeds verantwoordelijk voor je eigen product, alleen scheelt het je een hoop invulwerk. Je moet bij je expediteur een handelsfactuur inleveren en duidelijk omschrijven wat voor goederen je wilt im- of exporteren.
 

Tips

Willy wil graag een paar tips geven aan ondernemers: 
  • Zorg ervoor dat je de vervoerder goed informeert over de inhoud van de zending. Sluit informatie bij over hoeveelheden, een goederenomschrijving (goederencodes), oorsprong, Incoterms, waardes en cerficaten. Dat moet allemaal uitmaken van de handelsfactuur die bij iedere internationale zending aanwezig moet zijn.
  • Controleer of je goederen in het juiste douanetarief zijn ingedeeld. Een juist indeling kan je veel geld besparen wat betreft de invoerrechten. Je kent als ondernemer je eigen product natuurlijk het best. Besteed dan eens wat tijd aan classificatie en zet de goederencode ook op de handelsfactuur. In inmiddels meer dan tweehonderd landen wereldwijd kent de Douane of expediteur het begrip goederencode.

Dossiers

Wet- en regelgeving bij import en export is geen bedreiging

Webinar geeft internationale ondernemer stap voor stap houvast
Dinsdag 22 november vond het derde webinar in de reeks ‘Over grenzen denken en doen’ plaats. Dit keer was het onderwerp wet- en regelgeving. Een...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten