Flexibel werken slecht bespreekbaar

Beleving werkgever en werknemer verschil dag en nacht

30 januari 2012

Werkgevers en werknemers zitten niet op één lijn als het gaat over de bespreekbaarheid van flexibel werken. Dit blijkt uit recent onderzoek van Maatwerken, uitgevoerd door Motivaction.

Werkgevers hebben in hun beleving altijd de deur open staan om het met de medewerkers over hun werk-privé balans te hebben. Het gros van de medewerkers ervaart dit niet zo. De dialoog over werk-privé balans komt niet van de grond.

Praten over balans

Ruim twee op de vijf werkgevers geeft aan regelmatig met zijn werknemers te spreken over het optimaliseren van de balans tussen werk en privé. Onder werknemers stelt slechts 9 procent dit. De beleving van werkgevers en werknemers verschilt als dag en nacht.

Drempel

Martijn de Wildt, mede-initiator van Maatwerken en directeur-eigenaar van Qidos: ‘Onderwerpen als flexibel werken komen alleen aan bod tijdens functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken, als ze überhaupt al worden besproken. Maar werkgevers en werknemers beginnen er vaak alleen over als de werknemer zelf de behoefte uit. Voor werknemers kan dit een grote drempel zijn. Het is zeker niet een standaard onderwerp van dagelijkse gesprekken.’

Voorwaarden

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers en werknemers het wel eens zijn over de benodigde voorwaarden voor een goede werk-privé balans en de regels voor het implementeren van flexibel werken. Zo geven beide partijen aan dat flexibel werken moet worden geïmplementeerd aan de hand van duidelijke regels die op iedereen van toepassing zijn. Een goede relatie met de leidinggevende is volgens beide partijen bevorderlijk voor de balans tussen werk en privé.

Bron: Maatwerken

Auteur

redactie - Brigiet Bluiminck