Slim werken bespaart kosten en vermindert stress

“Gun je medewerkers de vrijheid die je zelf ook wilde toen je voor jezelf begon”

30 december 2013

Al in het ‘ISDN tijdperk’, een jaar of 12 geleden, nam New Release de eerste stap naar slim werken. Een nieuw communicatiesysteem bracht het slimme werken naar een hoger niveau.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

Wie: Richard Driessen

Functie: Directeur eigenaar

Waar: New Release Deventer

Bedrijfsvorm: B.V.

Wanneer opgericht: 1988

Hoeveel uur: 50 tot 60 uur

Aantal werknemers: 20

Belangrijkste tip voor ondernemers: “Bepaal je doel en durf nee te zeggen tegen een op het eerste gezicht interessant lijkende opportuniteit.”

Eerste bijbaan: “Toen ik elf was bracht ik folders rond.”

Voorloper slim werken

“Sinds een jaar of vier hebben we een heel handig communicatiesysteem. Iemand die mij belt, belt niet naar een telefoon, maar naar de plek waar ik ben ingelogd. Dit kan dus ook thuis zijn. Thuiswerkers blijven zo betrokken. Je kunt zien of ze online zijn of in gesprek. Iemand is altijd zichtbaar, ook als hij niet op kantoor is. Dat is het grote voordeel van telewerken: je kunt alle informatie thuis opvragen.”

Meer klanten door slim werken

“Hierdoor gaat alles veel makkelijker. Driekwart van onze mensen zit bij klanten of is onderweg. Vóór het slimme werken was het lastig om die mensen te bereiken. Nu kan een engineer, als hij bij een klant zit, aangeven of hij beschikbaar is via de chat of telefoon. Hierdoor verbetert de communicatie. Klanten zijn zelfs aangesloten op ons communicatieplatform: we krijgen meer orders door de korte communicatielijn. Wij kunnen namelijk sneller communiceren dan concurrenten.”

Tijd besparen is kosten besparen

“Laatst zat ik voor werk twee dagen in een hotel in Amsterdam. Ik was daar om 17.00 uur klaar en moest om 18.00 uur in Deventer zijn. Dat ging natuurlijk nooit lukken. In zo’n situatie blijf ik in het hotel, log in en start een videoconference. Zo kan ik bij allebei de afspraken aanwezig zijn. Dit scheelt niet alleen reistijd, maar ook kosten. Bij ons kunnen mensen overal werken. We zijn onafhankelijk van een plek. Maar je moet het thuiswerken of flexwerken niet verplichten.”

Betere werk- en privébalans zorgt voor minder stress

Niet alleen in de werksfeer is slim werken een uitkomst, ook het privéleven van Richard heeft er baat bij. “Toen ik op zakenreis was naar Los Angeles, had ik bijna geen contact met mijn gezin door het tijdsverschil. Ik logde ‘s ochtends tijdens het ontbijt op mijn hotelkamer in en hield een videoconference met mijn zoontje en vriendin. En toen mijn zoontje met 40 graden koorts op de crèche zat, kon ik hem ophalen. Thuis stopte ik hem in bed en werkte ik verder. Zo gaat het niet ten koste van vrije dagen en het scheelt een hoop stress van werk dat ik niet afkrijg.”

Voordelen slim werken

Richard kan nog talloze voordelen van slim werken opnoemen. “Je hoeft minder vaak te reizen, kunt thuiswerken en files ontwijken. Ik log thuis alvast in en kijk wat ik die dag ga doen, vervolgens stap ik pas na de file in de auto om naar kantoor te gaan.” Ook kiest hij ervoor om de trein te pakken als zijn eindbestemming vlakbij een station is. “Ik heb een ov-chipkaart. In de trein neem ik een laptop mee en heb ik internet via UMTS. Ook mijn werknemers hebben de keuze tussen openbaar vervoer of de auto. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de mensen met een leaseauto toch veel de auto pakken. Maar ze reizen minder vaak. Slim reizen is niet reizen.”

Slim besparen

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het kostenvoordeel. “Onze mobiele telefoonkosten zijn met 60 procent gedaald sinds we slimmer zijn gaan werken en we besparen 8 tot 10 procent op autokilometers. Ook kan ik tijdens een vlucht van 8 uur doorwerken op mijn laptop, dit brengt zoveel op dat ik mijn laptop in die tijd al heb terugverdiend. Hetzelfde geldt voor het werk dat je in de trein kunt doen in de tijd dat je ook in de file had kunnen staan.”

Vertrouwen

Richard heeft geen moeite om zicht te houden op wat zijn werknemers doen als ze niet op kantoor zijn. “Als werkgever moet je laten zien dat je vertrouwen hebt in je medewerkers. Je legt de verantwoordelijkheid bij je werknemer neer. Wij zijn een jonge club. Mensen voelen die verantwoordelijkheid zelf. We hebben ze daar duidelijk op aangesproken en afspraken gemaakt. En natuurlijk vragen we ons weleens af waar iemand is. Maar we hebben een aantal duidelijke regels, zoals ‘houdt een duidelijke agenda bij’.”

Geef je werknemers vrijheid

Er zijn ondernemers die denken dat medewerkers die van 07.00 tot 19.00 uur op kantoor zitten goede medewerkers zijn. Richard is het daar niet mee eens. “Ik stel die ondernemers de vraag: ‘Weet je wat hij doet achter zijn computer op het werk?’ Meestal krijg ik dan het antwoord ‘Nee’. Dan stel ik de vervolgvraag: ‘Noem eens de vijf belangrijkste redenen waarom je voor jezelf bent begonnen?’ Negen van de tien keer staat ‘vrijheid’ op nummer een. De logische vraag die daarop volgt is dan voor mij: ‘Stel dat je je werknemers dezelfde vrijheid zou geven?’ Je kunt het antwoord zelf wel invullen.”