Flexibel werken mogelijk bij helft mkb-bedrijven

Nog lang niet alle MKB'ers wil mobiel werken

12 maart 2012

Zeven procent van de werknemers van mkb-bedrijven in Nederland mag zijn werktijden inmiddels volledig zelf bepalen. Zestig procent van de werknemers werkt nog altijd vast op kantoor.

Dat blijkt uit de MKB Marktmonitor 2011/2012, een grootschalig onderzoek van Unique en TNO, waarbij in totaal 3.880 MKB’ers werden geïnterviewd. Het onderzoek richtte zich primair op mkb-bedrijven met maximaal 500 werknemers. Duidelijk is te zien dat Het Nieuwe Werken, langzaam maar zeker, door steeds meer bedrijven wordt omarmt.

Werktijden

De helft van de mkb-bedrijven geeft in het onderzoek aan dat er met werknemers afspraken gemaakt kunnen worden over een flexibele begin- en eindtijd van een werkdag. Bij overheidsbedrijven is dat 73 procent en 15 procent van de werknemers in deze sector mag hun werktijden zelfs volledig zelf bepalen.

In de provincies Groningen en Noord-Holland zijn mkb-bedrijven flexibeler qua werktijden dan in andere provincies. Noord-Brabant en Limburg bleken vooralsnog het minst flexibel. De helft van de ondervraagden werkt daar nog met volledig vaste werktijden. 42 procent van alle ondervraagde MKB’ers in Nederland verwacht in de toekomst meer vrijheid te geven op dit gebied.

Locatie

Het merendeel van de MKB’ers (60 procent) geeft aan dat hun medewerkers nog altijd vast op kantoor werken. Ook hierin loopt de overheidssector voorop. Daar zegt slechts 24 procent van de ondervraagden dat de medewerkers altijd vanuit kantoor werken. Bij de provincies zien we dat Drenthe, Groningen en Noord-Holland minder vaak aangeven dat medewerkers altijd vanuit kantoor werken.

Minder dan een kwart van de MKB’ers wil in de toekomst de flexibiliteit in werkplekken verder vergroten. De overheid (57 procent) en het bankwezen (55 procent) vallen ook hierin op. Een meerderheid van de bedrijven in deze sectoren wil juist wel flexibelere werkplekken gaan creëren.

Techniek

Op het gebied van technische hulpmiddelen lijken veel bedrijven wel in te spelen op Het Nieuwe Werken. 65 procent van de MKB’ers biedt medewerkers al de mogelijkheid om extern toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. De laptop als hulpmiddel om flexibel te werken is ook populair, 57 procent van de ondervraagde bedrijven werkt met laptops. Een kwart van de ondervraagden stelt vooralsnog helemaal geen hulpmiddelen ter beschikking om flexibel te werken.

Auteur

Raphael Klees